tisdag 3 april 2012

the perks of being a wallflower


Privilegiet av att vara en panelhöna skulle måhända översättningen kunna lyda av the perks of being a wallflower. Det här är en underbar ungdomsbok som handlar om hur svårt det kan vara att delta i dansen som kallas livet. Det krävs både mod och en aning aningslöshet för att våga slänga sig in och bjuda upp, något som är så svårt för Charlie. Han har just börjat highschool, vännen har tagit livet av sig och Charlie vill helst av allt iaktta, som en fluga på väggen förhåller han sig, avvaktande och ständigt reflekterande, till det nya dansgolvet. Det handlar om att smälta in i bakgrunden som en blomma i tapeten samtidigt som han längtar efter att få vara bara Charlie.  Han har en varm familj omkring honom som låter honom finnas där i bubblan men han inser efter hand att det är dags att försöka ta sig ut i världen. En hjälpare på den vägen är engelskläraren som uppmuntrar till läsning och förser honom med coming of ageklassiker som The Catcher in the Rye, On the Road, Naked Lunch och Peter Pan. Snart får han två vänner bland avgångseleverna, Patrick och Sam och de blir hans ledsagare in i samspelsmysteriet highschool. Det handlar om vänskap, lojalitet, kärlek och saknad i en blandning varvat med ganska drastisk humor.

Det som gör den här boken så härlig är formen, den består av ett antal brev skrivna till en okänd person. Man vet inte till vem och det betyder egentligen inget heller, det handlar om att Charlie öppenhjärtigt skriver ned sina mest personliga tankar om skolan, familjen, kompisarna och livet i allmänhet. Som så ofta i tonårstiden är livet ganska gråskalelöst, antingen är det toppen eller botten och för en intelligent, känslig kille med läsning som intresse är det extra svårt att hitta en plats. Vad jag förstår av min amerikanska upplaga så är det här en bok som ibland läses och diskuteras i den amerikanska skolan - diskussionsforum och instuderingsfrågor hittar  man hos förlaget. Riktigt bra idé!


I september är dags för filmen och ett litet smakprov finns redan. Håll tillgodo och framförallt läs boken. Charmig och alldeles underbar! Den vill skicka ett budskap till oss: I just detta nu är vi utan slut. Det är bara vi som sätter gränsen för det som är möjligt, vi är oändliga!

2 kommentarer:

  1. Kul att du gillade! Förstår att den passar bra att använda i skolundervisning, dels pga innehållet, men den är ju också lättillgänglig iom brevformen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den skulle kanske inte fungera riktigt lika bra i svensk skola men iden med handledningar gillar jag.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!