måndag 30 april 2012

hungerspelen - del 1

Man ska aldrig säga aldrig, det är ett som är sant. Framtidsdystopier med sciencefictioninslag är ju vanligtvis inte min grej men jag får faktiskt kapitulera när det kommer till Hungerspelen. Jag blev så totalt uppslukad av livet i Panem där människorna hålls i schack genom svält, övervakning, indoktrinering och den tv-sända dokusåpan Hungerspelen. Panem består av en huvudstad och 12 isolerade distrikt och för att medborgarna inte ska kunna enas och göra uppror mot diktaturen hålls årliga hungerspel som bokstavligen är på liv och död. 24 barn och ungdomar väljs ut, placeras i ett spelområde och den som lever längst vinner ära åt sitt distrikt och en framtid i överflöd. Katniss Everdeen skall tillsammans med Peeta Mellark representera gruvarbetarnas distrikt och Katniss, som är döpt efter en ätlig rot, har hela sitt liv vistats i skogen utanför det strömförande staketet tillsammans med sin far. Hon är en skicklig bågskytt och dessutom har hennes mor lärt henne att hela med hjälp av örter, hon är stark och modig och som talisman bär hon en guldbrosch i form av en härmskrika genom hela spelet. När hon utmanar reglerna för spelet får det följder som ingen räknat med... Måste läsa vidare i Fatta eld!

I Suzanne Collins bok Hungerspelen är det den 16-åriga flickan Katniss Everdeen som jag får följa och det här är ett rysande intelligent sätt att diskutera vår samtid på och styrkan är att det inte alltid är svart eller vitt, det är komplext trots att texten är lättläst på ytan. Där finns tankar om den perfekta fasaden där huvudstadens människor inte åldras, opererar sig enligt mode och hyperintelligenta teknologier som bara används för några få utvalda alternativt för att övervaka och begränsa människor. En liten grupp ofantligt rika som frossar medan  massorna svälter och inte har tillgång till den mest basala sjukvården, tv-utsändningar och medier är helt styrda av diktaturen och man kan undra om det är dit vi är på väg? Undra just hur de här böckerna diskuteras i Nordamerika som tydligt är den kontinent där berättelsen utspelar sig. Någon som vet?

Mängder av frågor väcks hos mig genom läsningen och det är också intressant att fundera över vilka egenskaper som premieras, vad vinner man på i längden och hur kan man bevara någons slags mänsklighet och värdighet i ett samhälle där solidaritet ses som ett hot mot övermakten? Hur ser det  personliga ansvaret ut och hur kan man påverka det samhälle man lever i?  Tål att tänkas på inuti romanen likväl som här i vår vardag. Suzanne Collins budskap är enkelt och mycket spännande förpackat - tillsammans är vi starka, om alla bidrar med mod och kunskap, arbete och omtanke så kan vi förändra. Åtminstone litegrann.

14 kommentarer:

 1. jag som inte följde med maken och sonen på bio...

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmen har jag inte sett ännu men första boken var riktigt bra, oväntat bra.

   Radera
 2. Det är lite jobbigt att läsa så mycket bra om Hungerspelen och låta den stå oläst i hyllan.. Kanske skulle man klona sig för att kunna läsa ikapp litegrann :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är snabblästa böcker, du behöver inte ens klona dig, bara läsa en dag eller två :-)

   Radera
 3. Jag är snart klar med Fatta eld! Framtidsdystopier och science fiction är inte heller min grej men jag blev fast på en gång. De är bra och det är ett väl tänkvärt budskap författaren vill få fram känner jag. Precis som du skriver så är det på något skrämmande sätt, mycket möjligt att det är dit mänskligheten kan vara på väg..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genren är ovan för mig men jag gillar hittills, i del tre vekar det bli lite mer krig och då vete fåglarna...

   Radera
 4. Hej! Om du orkar svara på 11 frågor till så har du en här:
  http://miasbokhylla.blogspot.se/2012/04/11-fragor_30.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. klart jag gör, imorgon kommer svar

   Radera
 5. Svar
  1. inte min heller vanligtvis men just de här var intressanta

   Radera
 6. Får se vad Du tycker när du läst de första två...och lite av den tredje :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu börjar striderna och då minskar mitt intresse markant. Ska läsa klart iaf.

   Radera
 7. Läsning pågår. Just läst ut Fatta Eld - som kanske var lite av transportsträcka mot Revolt? Återstår att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande, jag läser revolt nu och är väl inte alltför impad av krigandet. Läser klart hur som och inser att det kan bli bra filmer för alla som gillar specialeffekter.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!