tisdag 10 april 2012

när blev mitt yrke något att skämmas för?

- Hallå, du lella. Är du lärare än? Ska du verkligen göra det?

Det är min faster, som i all omsorg, frågar mig en uppriktig fråga. Från hennes horisont har yrket blivit något som man inte önskar sina syskonbarn. Hon läser i tidningen, ser på TV hur alla beklagar sig över det som en gång var ett ansett och välbetalt yrke. Nu är jag ju knappast liten längre utan mer medelålders och ja, jag ska jobba som lärare. Trots alla negativa skriverier, trots rapporterna över svenska elevers sjunkande resultat, trots politikernas snåla budgetar och trots den periodvis orimliga arbetsbelastningen. Ja, jag ska vara lärare för det är ett fantastiskt kreativt, positivt yrke där man får följa människors utveckling och fortsätta utvecklas själv. Man blir aldrig fullärd, så stimulerande. Men när blev det så att man knappast vågar berätta att man är lärare? När blev yrket något att skämmas för? När blev det sistavalet i utbildningshierakin? Jaha, du är lärare. Kunde du inte komma in på någon annan linje eller? Looser.

Till protokollet för jag att jo, jag kunde komma in på allt jag ville men jag valde att bli lärare. Faster R sammanfattar diskussionen väl:

- Tycker du att det är roligt, ska du fortsätta määt.

4 kommentarer:

 1. Bra! Det behövs engagerade lärare som har valt yrket för att de brinner för att undervisa och vara med och utveckla andra människor. Sådana bra lärare minns man för livet och de har haft en stor del i hur man senare blir som person, tror jag. Cred till er! Tyvärr tror jag att många studenter söker sig till läraryrket just för att de inte kom in på något annat - inte för att de egentligen gillar sitt ämne eller att undervisa särskilt mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för uppmuntran, jag skulle så gärna vilja få en debatt kring det här. Hur ska man få till den?

   Radera
 2. Jag har en granne som envisas med att alltid ropa något om lärare över häcken när jag kommer hem. Gärna något negativt som att "Nu har jag läst att ni inte kan hantera elevernas mobiler i klassrummet" eller "Visst blir elerna bara sämre på att läsa".
  Jag vet att man inte ska bry sig, men visst är det tråkigt.
  Vad han inte vet är att läraryrket är jäkligt kul och att det finns så många fantastiska lärare där ute! Det hör man tyvärr inte talas om så ofta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just så, det är en allmän känsla i samhället av att man är en riktig looser som jobbar i läraryrket. Det är verkligen synd, inte blir det bättre av att politikerna går ut och talar om att lärarutbildningarna varit kassa och ska ändras. Vad säger det om alla som utbildats inom de gamla utbildningarna - jo att de är inkompetenta...

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!