lördag 24 november 2012

bokbloggsjerka - topp tio just nu

Lista 10 författare som du håller som favoriter just nu. Naturligtvis gör det ingenting om du även nämner den bok du värdesätter högst av var och en. 

Uppmaningen kommer från Annika och det är inte en lättsam uppgift som veckans jerka ger mig. Hur ska man kunna välja? Jag får helt enkelt blanda och ge bland de många bra författare jag läst under året. Utan inbördes ordning:

 • Jon Kalman Stefansson - Änglarnas sorg lästes i januari och under våren kommer den avslutande delen Människans hjärta i trilogin om Pojken. Vackert och kargt.
 • Carl-Johan Vallgren - Havsmannen hade jag gärna sett augustprisnominerad. Otäckt och drabbande.
 • Marlene van Niekerk har jag bara läst en enda roman av men vilken bok! Agaat, Sydafrikas komplexa historia i en roman. Ser fram emot läsa mer av henne i vår.
 • Marie Hermansson - Himmelsdalen är hennes senaste som nu finns i pocket och som e-bok på bibblan. Klaustrofobiskt och samhällskritiskt, Läs!
 • Deon Meyer är en deckarförfattare från Sydafrika och jag gillar hela serien som översatts hittills. Årets deckare är Den sista safarin. Spännande och välskrivet.
 • Hanne-Vibeke Holst, några jag talat med tycker att hon tappat stinget men jag tycker hennes senaste Förlåtelsen är riktigt god läsning. Mitt i samtiden med förgreningar till krigets Danmark.
 • Linn Ullman är en favoritförfattare - väntan på Det dyrbara var lång men väl värd. Relationerna i familjen satt på sin spets.
 •  Nicole Krauss - kan inte ha en lista utan henne. Det var ett tag sedan jag läste hennes romaner Det stora huset och Kärlekens historia och jag väntar på nytt. Vindlande berättelser som blandar nu och då med ett judiskt perspektiv. Någon som vet om det är något på gång?
 • Delpine de Vigan - fransyska som skriver om samtiden så att det svider i själen. Underjordiska timmar och Dagar utan hunger är årets läsning. I vår kommer ytterligare en roman på svenska: Ingenting kan hindra vatten.
 • Jonas Gardell måste med på listan, jag ser fram emot del två i hans trilogi som kommer i januari. Om man missat Torka inte tårar utan handskar - kärleken så tycker jag att man ska läsa den genast. Aktuell, samhällskritisk och en vacker kärlekshistoria.

24 kommentarer:

 1. Tack, så många bra boktips! Himmelsdalen läser jag just nu - som e-bok :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är ju så spännande! Jag blev glad över att se alla Maries böcker som e-bok. Nu kan jag läsa om böckerna som jag lånat. Musselstranden är (i mitt minne) allafall den starkaste av dem alla.

   Radera
 2. På din lista har jag bara läst Gardell - super! Men Nicole Krauss ser jag fram emot, lånade hem den från vår lilla bibbla på jobbet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du högtidsstund framför dig!

   Radera
 3. Fin lista, vi har några gemensamma :)
  Jag lyssnade på Himmelsdalen på ljudbok för lite drygt ett år sedan. Riktigt riktigt bra bok. Och skrämmande!
  /Cecilia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen skrämmande. Jag tänker på den ofta, tecken på bra bok!

   Radera
 4. Himmelsdalen kan man lyssna på på p1s hemsida också. Tror den finns kvar. Mkt spännande.

  SvaraRadera
 5. Många för mig okända författare på din lista. De enda jag läst är Hanne-Vibeke Holst och Jonas Gardell. Båda skriver bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör de verkligen, man blir aldrig besviken på deras texter.

   Radera
 6. Himmelsdalen har jag, men har inte läst än. Gardell har jag bara läst en enda bok av så det kändes inte rätt att ta med honom, men det ska snart åtgärdas.

  SvaraRadera
 7. Jag har inte läst någon av böckerna du nämner. Gardell tänker jag i alla fall läsa rätt omgående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Del två kommer ju snart så passa på. Jag tror att det kommer att bli en klassisk trilogi. Första delen lovade iaf gott.

   Radera
 8. Gardell hade en självklar plats på min lista. Har blivit så himla fäst vid karaktärerna i hans första bok (och i tv-serien).

  SvaraRadera
 9. Krauss, Gardell, Hermanson - vi talar samma språk! :)

  SvaraRadera
 10. Jag tror inte en enda från din 10a finns bland mina böcker ens :/

  SvaraRadera
 11. Såg lite av Tv-serien på Jonas Gardells nya, blir nog att jag skaffar den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag. Serien var bra men boken var ännu bättre!

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!