tisdag 6 november 2012

Dreams From my Father


REPRIS FRÅN FREDAGEN DEN 5:E NOVEMBER 2010


Dreams from My Father

Hej vad det går i associationerna i den här bloggen - tankebana: amerikanskt val - presidentens hustru - amerikanska valresultatet - Dreams from My Father.

Lite speciellt var det att läsa Barack Obamas text sommaren 2009 när han hösten innan blivit vald till USAs president, boken skrevs ju långt därinnan och känns därför mycket ärlig. Här möter vi en man som vet hur det är att växa upp som färgad i en vit omgivning med en far som nästan inte alls är närvarande. Han berättar medryckande om sin barndom och hur hans uppväxt formade honom till den vältalige, intelligente och engagerade medmänniska som vi möter. En av de starkaste minnena från boken är när Obama reser till Afrika för att träffa sin släkt och kanske främst sin farmor, hon som fostrat sina barn till att vilja utbilda sig, men som vilar trygg i sin kultur. Att vara trygg är något som hon vill förmedla till sin sonson och det är efter besöket i Afrika som han väljer väg i livet. Han beskriver hur han vill förändra levnadsvillkoren i Chicago så att människor ska kunna ta till vara sin egna inneboende styrka. Hans slagord i presidentvalskampanjen kändes äkta: Make a difference - vote for change!

Dreams from My father är en mycket viktig bok att läsa för alla som är intresserade av USA och dess samtidshistoria. Obama skriver på ett lättläst och intressant språk och självklart blir biografin som slutar när Obama är i knappa 30 årsåldern ännu mer spännande när jag vet hur historien faktiskt fortsätter. En färgad man med ett muslimskt namn som amerikas president. Vilka odds hade det haft för 50 år sedan?

2 kommentarer:

  1. Jag läste den på svenska och gillade den. Tänk vad häftigt när han är pensionär och skriver en heltäckande version.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, om fyra år så får han se sig om efter nytt jobb. Författare kanske?

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!