söndag 14 april 2013

novellcirkelsmålgång!

Då är det faktiskt dags för målgång i novellcirkeln som vi haft om Englanders samling. Jag hoppar över att skriva om den sista novellen och tar mig friheten att göra några allmänna reflektioner istället.

Det här blev ett mycket större projekt än jag någonsin kunnat tro och det tack vare fantastiskt fin respons från deltagarna. Diskussionerna har varit intressanta och lockat fram tankar hos oss, stort tack till alla som var med. Här passar verkligen sanningen att fler kan mer, tillsammans är vi kloka!

Vad gäller själva formatet så är jag tudelad, just att vi skrev i ett delat dokument men fasta slutdatum tyckte jag om. Det blir tydliga förväntningar och de fasta datumen gav intensitet och fart i samtalen men... För många var tiden mellan novellerna för kort, det kändes stressigt och forcerat, särskilt då novellerna var såpass komplexa och symbolfyllda. De ställer många både moraliska och etiska frågor som kan kräva en stunds eftertanke innan man skriver om dem och då var måhända 2 inlägg per vecka mycket. Samtidigt vill man ju inte hålla på med en novellsamling i flera månader - klurigt dilemma. Hur som, flera av deltagarna har visat sig intresserade att diskutera en roman på samma vis. Jag tycker att det varit extra krydda att samlingen är aktuell i media så om jag ska hålla i ytterligare diskussioner så får det bli om en ännu inte utkommen bok. Vem vet vad förlagen har att bjuda oss? Jag ska klura och finns det önskemål så är det bara att höra av sig!

Vi som pratar Englanders noveller är:
Erikas bokprat
Bibliotekskatten
Fru E:s böcker
Enochannanbok
Breakfast Book Club
Henrik Elstad
Lottens bokblogg
Min bokblogg
Cum libris non solus
Café de la Nouvelle

- en novellvåg i bokbloggarhavet - 

12 kommentarer:

 1. Ja det här blev verkligen lyckat och lärorikt. Tänk vad en twittring kan leda till :) Jag håller med dig om att en liknande cirkel ska vara om en ej utgiven bok. Vi får hålla ögonen öppna. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! Visst ska vi kika på en roman till sensommar eller tidig höst, innan mässan :-)

   Radera
 2. Ja jag är gärna på om det blir någon mer gång. tycker det var riktigt roligt. Boken var riktigt tänkvärd också
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade. Det var en prefekt bok att diskutera för det fanns ju verkligen massor av frågor som dök upp i huvudet. Tack för att du delade dina tankar!

   Radera
 3. Oerhört lärorikt har det varit. Jag hade inte alls haft samma behållning av boken utan bokcirkeln tror jag. Men jag provar gärna en roman i samma diskussionsformat. Vi gör som sagt var det på jobbet, och även där har jag fått ut mer av böckerna än annars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du har lust att pröva fler gånger. Hur var det nu, har ni två veckor per en halv roman där? Diskuterar ni fritt i dokumentet eller har ni frågor att utgå från? Följer ni upp med cirkel på jobbet sedan också eller är det bara på nätet?

   Radera
  2. Nej, vi har ingenting på nätet, utan vi diskuterar fritt på träffar som vi schemalagt (förlängda fikaraster...). Den som valt boken måste ju säga något, men inga förberedda frågor. Vi har haft två-tre veckor på en halv roman. Vi är en pratglad och analyserande skara så det har inte varit några problem att vända och vrida på saker. Och ibland kan vi inte hålla oss utan diskuterar boken på fikaraster mellan mötena:-)

   Radera
  3. Spännande koncept med bokcirkel på fikarasten. Skulle jag gärna vilja vara med om, tyvärr har vi inte gemensamma raster alls :-(

   Radera
 4. Tack Anna för ditt organiseringsarbete!!! Vi har alla hjälpts åt med tankearbetet om dessa noveller och det har varit som flera skriver skoj och väldigt lärorikt. Jag är också gärna med om det går fler tåg :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grupparbete de lux har vi haft! Kolla gärna riny i utgivningen så kan vi bestämma ngt nytt!

   Radera
 5. Och själv har jag ännu inte kommit mer halvvägs. =( Jag har också haft stor behållning av vårt arbete och trots att jag fokuserar på noveller i min blogg så är jag mer än gärna med och läser en roman! Och tack Anna för allt arbete du lagt ner på den här novellcirkeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för dina fina inlägg som verkligen öppnat ögonen på mig. Hoppas att det kan bli en roman vad det lider :-)

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!