tisdag 4 mars 2014

fästmön - ännu en rysk klassikernovell

Så grymt snygga de är de nya ryska novellixerna!

Inte för att ytan egentligen ska betyda något men omslagen speglar verkligen väl innehållet och Alexander Jansson har gjort ett fint jobb med designen. För min del så är jag dessutom tacksam för att jag kan få möjlighet att ta till mig några av de ryska klassiska författarna utan att läsa tegelstenar. Missförstå mig rätt, jag har inget emot tjocka böcker generellt men de tjocka ryssarna har liksom inte lockat mig.

Förrän nu då. I litet behändigt format kan jag nu läsa Fästmön av Tjechov, den är från 1903 och blev hans sista publicerade novell. I brytningstiden mellan feodalsamhället och den moderna tiden möter jag den unga kvinnan som bor i en liten rysk stad. Hon är förlovad med en vän till familjens son och hon blir allt mer olycklig desto närmre bröllopet närmar sig. Syrenens doft ligger tung i trädgården, stormen sliter ned kunskapens kart och konstnären Aleksandr (namne med illustratören :-)), Sasja, som gästar fästmöns hus påminner henne om att det finns en värld utanför familjesalongerna, violinmusiken och kvällsandakten. Studera, lyder hans rop. Studera!

Läs, lyder mitt rop. Läs!

4 kommentarer:

 1. Visst är de fina! Jag får faktiskt ett ganska starkt ägandebegär av Novellix små böcker - ungefär som när jag samlade på suddgummin i barndomen ;-) Än så länge har jag faktiskt inte en enda...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill också äga men har insett att jag inte har plats - skänker bort när jag läst :-)

   Radera
 2. Jag höll den lilla novellen i min hand. Men satte tillbaka den. Tror ni att den finna att låna på bibliotek?

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!