onsdag 19 mars 2014

plötsligt knackar det på dörren - noveller i världsklass!

Just nu facebookcirklar vi om Etgar Kerets novellsamling Plötsligt knackar det på dörren - mer om bokpratet kommer. Ansök gärna till gruppen om du har lust att hänga på! När vi har cirklat kommer fler tankar - tills dess en recension från 2013:
- Knock, knock, who's there?

Så börjar ett antal skämt och svaren är nästan alltid en lek med språket på något sätt. Dubbeltydighet, omkastade talesätt eller uttalslekar. Den sortens lekfullhet genomsyrar Etgar Kerets senaste novellsamling också. Med dörrar som öppnas och stängs, hål till underjorden och revor i verkligheten som man kan både bildligt och bokstavligt kan passera genom så ger oss den israeliske författaren en härlig läsresa.

Om jag i åtta procent av ingenting läste den sorglöse ungkarlens absurda beskrivningar av livet och kärleken så är Suddenly a Knock On the Door lite mer mogen och medelålders, inte alls trött på något sätt, men det är familjefäder, erkända författare och vuxna män i huvudrollerna och berättelserna är fantastiska. Fantasifyllda och alltid med en eller flera knorrar som gör att berättelsen skruvas ett varv extra. I den här novellsamlingen (som faktiskt får mig att tänka på Jonas Karlssons senaste) blandar Keret korta och långa texter som använder humorn som vapen för att diskutera mycket svåra ämnen, varken krig eller död undviker han. För inte så länge sedan läste vi i bokbubblarna den ryske författaren Andrej Kurkov och lite tycker jag att de liknar varandra, kort koncist. Inte massa känslor eller beskrivningar utan handlingarna skapar texten. Absurt och nattsvart och mycket läsvärt. Ta en titt!

Knock, knock.
- Who’s there?
- Luke.
- Luke who?
- Luke through the the peep hole and find out.

2 kommentarer:

  1. Absurt, ja och enligt mitt tycke lite för mycket av det goda. Hade förväntat mig en starkare samling noveller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker du inte om? Jag menar att de är absurda bagateller lite på ytan men den allvarliga tonen finns där.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!