söndag 22 juni 2014

den inre kretsen - småintressant för en historianörd

Då har jag lyssnat klart på den tredje delen i Mari Jungstedts serie om kriminalkommisarien Anders Knutas vid visbypolisen. I Den inre kretsen hittas en ung holländska mördad och spåren leder till den arkeologiska utgrävning som hon deltar i under sommarmånaderna. Samtidigt hittas en häst dödad och snart börjar hästhuvuden dyka upp hos välkända gotländska män, ett vikingatida guldsmycke stjäls på museet och kanske hänger allt ihop?

För en sån som jag som är intresserad av historia, då särskilt vikingatid och medeltid, så är runtomkringhistorian spännande. Jag får lust att åka en sväng till till ön i Östersjön med så fantastiskt intressant historia, själva mordet och de rituella komponenterna känns mindre spännande. Lite avtrubbad blir man ju som van deckarläsare, därför är det viktigt att berättelsen och människorna runt om både intresserar och berör. Jag ska erkänna att jag är lite småtrött på karaktärerna just nu, tre böcker på en dryg vecka är något av en överdos. Trots det så lyssnar jag vidare, nästa del heter nämligen Den döende dandyn och jag räknar kallt med att den ska handla om konst, homosexualitet och kanske det glada 20-talet.

Det går ju inte att missa, dessutom är Mari Jungstedts snälla och lättlyssnade deckare perfekta att lyssna på när man gör annat. Som att se på fotboll eller spela Farmville. Gott så.

4 kommentarer:

 1. Kanske lämpar sig hennes böcker bättre för lyssning än för läsning. När jag läser stör jag mig på språket och sättet hon berättar, men det gör jag inte alls på samma när jag lyssnar på en bok. Ren underhållningslitteratur är det i alla fall och det är inte fy skam på semestern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig om att det är skillnad på att lyssna och läsa. Jag hör ju att det är ett ganska taffligt språk men stör mig inte på det, det hade jag gjort om jag läst med ögonen.

   Radera
 2. Jag tycker också att Mari Jungstedts böcker knappast kan räknas till stor litteratur. Men de är somriga och småmysiga och passar utmärkt som en stunds lättsam underhållning. Särskilt på semestern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var sak har sin tid. De passar bra ihop med fotbolls VM. :-)

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!