måndag 18 augusti 2014

Nu har vi bubblat igen!

Dagens bubblarbok var en novellsamling och något skakig gick jag till träffen. Novellentusiasmen har väl varit sådär i bokcirkeln om man ska vara ärlig...

Hur som det var Kärlekx21 som vi skulle prata om och snart insåg vi att det här var något som vi alla gillat. Troligen första gången i bubblarna historia som vi varit så eniga.
Hade vi då några favoriter? Vi hade faktiskt hittat många som vi gillade. Det var spännande att läsa många olika författare från olika länder, texterna var lagom långa och det var härligt att läsa om kärlek. Ibland kan böcker från Afrika handla mycket om krig, elände, fattigdom och sjukdom. Den här samlingen gav en annan bild. Religionen är inte heller huvudspåret även om den finns där, istället är det kultur, livet och att kärlek kan se ut på olika vis som dominerar. Mat, kläder, miljö kändes främmande men men inte känslorna. De kunde vi känna igen. Vi blev förvånade att det förekommer förvånansvärt mycket frispråkig sex. Många av de kvinnliga författarna valde att ha en man i huvudrollen. Varför väljer man det? Boken i sig skulle kunna passa både för män och kvinnor men tyvärr så kanske titeln skrämmer bort en del manliga läsare. Synd. En reflektion som vi gjorde var att det inte var särskilt mycket fokus på utseende, till skillnad från västerländska berättelser. Lite befriande.

Lindas favorit: Modis brud
Sofies favorit: Nånting gammalt, nånting nytt
Annas favorit: Tropisk fisk
Beas favorit: Fiske i djupa vatten

Följ rådet att läsa dem en i taget. Lagom korta texter, inte särskilt romantiska skildringar av kärleken utan ibland ganska krass syn på relationen mellan man och kvinna. Kärlek kan vara många saker: Ett sätt att ta sig fram, få trygghet, besatthet, passion eller äkta kärlek. Vad nu det är? Finns alla sorters definitioner på kärlek i den här samlingen.

Vi enades om att det här är en samling som kan användas i undervisning både för nior och på gymnasiet. Mycket att diskutera när det kommer till kultur, kön, klass och begreppet kärlek. Det finns en fullmatad läsguide på världslitteratur.se som uppmuntrar att läsa med alla sinnen öppna. Den bjuder samtalsfrågor, länkar till recept och låtlistor bland annat. Perfekt! Boken är slutsåld mest överallt men en fågel kvittrade att det kan vara så att den kommer i pocket  snart. Super för både skola och bokcirklar.

Betyg: Klockren 4

Vi föreslår att vi ska ha en fast dag för möten under hösten. Förslag är tredje torsdagen varje månad. Nästa blir i såfall 18 september kl 18.30

2 kommentarer:

 1. Vilket bra tips och länken till läsguiden var ju intressant!

  Känner att jag behöver lite nya impulser på afrikanska böcker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade, det var en omtyckt samling av alla. Spännande med så många olika länder också.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!