torsdag 7 augusti 2014

kometen kommer - augusti i MumindalenKika upp mot himlen och se om den syns, kometen. Idag är det nämligen den sjunde augusti och Bisamråttan har förutspått att det är dagen då den väntade faran ska drabba Mumindalen. I Kometen kommer fortsätter Tove Jansson att utforska hur en grupp beteer sig när tecken på att det oväntade, troligen farliga, är på väg att hända. Mamman ordnar med packning och proviant och undrar hur hon skall kunna rädda sina rosor, pappan avvaktar lugnt händelseförloppet på verandan med sina vetenskapliga instrument och det vanligtvis ganska räddhågsna mumintrollet bestämmer sig för att försöka ta reda på vad som är på gång. Bisamråttan tipsar om ett observatorium där man kan få veta mer om rymden och Mumin packar på mammas inrådan plättlaggen och ger sig av. På sin vandring tillsammans med Sniff möter han både kärleken i Snorkfröken och den sorglöse Snusmumriken med sin munharmonika. Det blir en strapatsrik resa som de gör och äventyren avlöser varandra - som i de flesta roadtrips så utvecklas och lär sig resenärerna ett och annat på vägen. De växer av utmaningen och frigör sig, jag tror minsann att Mumin till och med gör sig av med den tunga plättlaggen så småningom.

Som alltid när jag ska skriva om Tove Janssons böcker så går det inte att göra dem rättvisa, på Adlibris internetbokhandel är de kategoriserade som böcker för åldern 6-9 år, då kan man undra hur de kom fram till det? Det här är underbara allåldersböcker som passar alldeles fantastiskt att läsa i många åldrar. Jag läser ofta Tove Jansson högt i skolår 3 men att en sexåring skulle kunna läsa dem själv är ganska befängt. Fantastisk högläsning och fantastiska att lyssna på i Mark Levegoods uppläsning. Gör det.

Eller ta genvägen via serier och tecknad film. Det funkar också.

På lördag är det Tove Janssons 100-årsdag. Då firar bloggosfären lite extra, passa på att fira med oss!

2 kommentarer:

  1. Befängt? Mitt 5-åriga barnbarn älskade Kometen och hon kände igen den direkt när vi hittade en seriebok också ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, som högläsning är de underbara. Som egenläsning för en sexåring tror jag inte alls på dem. Språket är alldeles för ålderdomligt och väldigt få små barn skulle vilja läsa dem på egen hand.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!