torsdag 28 augusti 2014

vassa föremål - Gillian Flynn

Vassa föremål  är Gillan Flynns debutroman och den har nyligen kommit i nyöversättning på svenska. Det är som tidigare böcker av Flynn riktigt ruggig läsning. Rå, skitig och sargad. Jag är lite kluven till Flynns romaner, de både fascinerar och i viss mån äcklar mig. De beskriver alltid de mörkaste mörka och människorna är ofta svåra att förstå sig på. Platserna är småstäder som hamnat i bakvattnet och människorna är outbildade kvinnor och män som fastnat i schablonbilder av sig själva. Den bästa av de tre som kommit på svenska är absolut Mörka platser och sedan kommer Gone Girl och den nyutkomna Vassa föremål på delad andraplats.

I Vassa föremål återvänder Camille från Chicago till sin barndoms småstad för att rapportera om två små försvunna flickor. Resan tillbaka blir inte enkel för henne, hon trodde hon hade lämnat sin uppväxt bakom sig men det är svårt. Särskilt som hon har minnen från tonårstiden som inte går att sudda ut. Väl tillbaka bland sina gamla high-schoolvänner, inhyst hos modern så väcka alla känslor upp igen. Flynns böcker är alla en blandning mellan mordgåtor och komplicerade familjeförhållanden och de är inte enkla att bara tugga och svälja.

De kräver sin kvinna. Ibland tänker jag att Flynn själv måste bli skräckslagen över allt det otäcka hon skriver, mardrömsmaterial är det. Jag tycker att alla som gillar mörka samtidsskildringar ska ge sig på den här romanen, men inte är det muntert inte. Inte alls faktiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!