tisdag 5 augusti 2014

kärlekx21 - afrikanska noveller

Augusti månads bokbubblarbok är novellsamlingen Kärlekx21 . Precis som titeln antyder så är det här 21 noveller skrivna av afrikanska kvinnor och de beskriver alla aspekter av det där som kallas kärlek. Förälskelse, passion, svartsjuka, förbjuden kärlek, ungdomskärlek, mogen kärlek, farlig kärlek och lågmäld kärlek. Alla sorters helt enkelt. Ama Ata Aidoo har fungerat som redaktör för samlingen och hon påminner om att noveller ska läsas en och en, de 21 kvinnorna ska lyssnas på var och en och hon skriver i förordet så klokt:

När det gäller berättelserna i stort, kanske de ger dig en tankeställare, inspiration eller, mer än något annat, ren underhållning.

Visst är det liksom det som läsandet går ut på, oavsett det handlar om noveller eller annat? Jag har en bokbubblarvän som tycker att det där med att läsa noveller är ganska jobbigt eftersom man måste börja om hela tiden. Håller med om det i vissa fall, särskilt tydligt i antologier och det här är just en sådan. Temat är kärlek men rösterna är verkligen unika, alla samhällsklasser, många olika geografiska platser och många kulturer ryms och det gäller att kalibrera sig inför varje text. Jag tyckte att urvalet av noveller i den här samlingen var ganska ojämnt, spännande och intressanta röster att lyssna till allihop men kanske inte alla lika slipade författare. Mina tre favoriter blev texterna skrivna av Leila Aboulela, Chimamanda Ngozi Adichie och Doreen Baingana. Som av en slump (?) just några av de författare som jag läst tidigare.

Jag kontaktade förlaget i ett annat ärende och då berättade de att den här samlingen troligen kommer i pocket snart, tyvärr är den slut på alla lager och vill man läsa så får man kolla på bibblan. Det tycker jag att man ska göra för sällan, eller aldrig kommer kontinenten Afrika så nära som i Kärlekx21.

I antologin hittar man ett gäng författare som jag läst innan, jag länkar till några av mina texter om deras böcker.

Leila Aboulela - Minaret
Chimamanda Ngozi Adichie - En halv gul sol, Lila hibiscus, Det där som nästan kväver dig, Americanah
Sefi Atta - Allt gott ska komma dig till del
Doreen Baingana - Tropiska fisk
Elieshi Lema - Bränd jord
Nawal el Saadawi - Revolutionsskrivarna, Törst, Röst ur djupet, Den stulna romanen
Véronique Tadjo - Långt från min far

6 kommentarer:

 1. Var på bibblan igår och hämtade ut den, fick då tips om http://varldslitteratur.se/artikel/bokcirklar där en läsguide till just denna ligger ute. Den får vi ta med till vårt möte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toppen! Det var en spännande blandning. Kollar in världslitteratur genast.

   Radera
 2. Den här novellsamlingen ska jag nog låna under hösten. Ibland vill jag faktiskt att texten inte skall fortsätta i en evighet och då är en novellsamling perfekt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Men jag föredrar faktidkt en novellsamling av en av samma författare. Det blir lite lättare att hänga med i svängarna då.

   Radera
 3. Jag tyckte också mycket om den här! Hade nog också ungefär samma favoriter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag fick tipset att läsa från dig, mitt ex har blivit liggande väldigt länge. Onödigt länge.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!