måndag 25 augusti 2014

systerland - ny Sittenfeld

Men hallå, ska mänskan aldrig skriva om Louisiana Literature då? Vi väntar otåligt ...

Jodå, men först kommer en reflektion kring Curtis Sittenfelds senaste roman Systerland.  Minnesgoda bloggläsare vet att jag inte är särdeles förtjust romaner om synska tvillingar (hej Niffenegger och Ljungqvist), faktiskt inte romaner om övernaturligt överhuvudtaget. Hur kommer det då sig att jag läser en bok om två synska systrar i St Louis som har förbannelsen eller är det gåvan, att kunna se och lägga märke till mer än vi vanliga dödliga?

Enkelt svar: Jag gillade Prep  (I en klass för sig) och jag älskade Presidentens hustru. Klart att jag skulle läsa Systerland också. Självklart.

Nu när jag läst klart de nästan 500 sidorna om Kate och Vi så är det inte riktigt lika självklart längre. Jag tyckte mycket om vissa delar av boken men inte alls allt. Ramberättelsen där Vi, som arbetar som medium, förutsäger en jordbävning och där Kate, hemmafru med två barn, försöker att hantera både den annalkande katastrofen och sin ostyriga oberäkneliga syster är spännande. Den undersöker hur människan reagerar när faran är påtaglig och hur de olika roller som man gömmer sig bakom utmanas. De delarna gillar jag, jag tycker också mycket om tillbakablickarna till flickornas barndom och hur uppväxten påverkar dem långt upp i vuxen ålder. Men jag gillar inte sida upp och sida ned med hemmafruprat och småbarnsliv. Missförstå mig rätt, jag gillar småbarn och jag gillar liv men livet med småbarn med utflykter till lekparken, bilbarnstolar, kräks och andra kroppsvätskor är alldeles för långdraget beskrivet. Pratigt och ganska trist blir det faktiskt. Att den ena systern, Kate, har en liten familj skiljer henne från Vi och det spelar en stor och viktig roll i berättelsen men måste det bli så stor del av boken? 350 sidor med vardagslivet bortstruket. Då hade jag varit överförtjust, nu blir det mest ett OK.

Ska du läsa Sittenfeld? Ja, men läs Presidentens hustru som förstaval.

Curtis är förresten en hängiven twittrare. Där håller hon sig föredömligt kort. Följ henne: https://twitter.com/csittenfeld

3 kommentarer:

 1. Läser så varierande omdömen om denna. Har inte läst någon Sittenfeld än, får se om den här blir den första.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är klart värd att läsa. Tycker du ska pröva.

   Radera
 2. Jag tror att jag satsar på Prep!

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!