onsdag 25 januari 2017

en tysk, en fransk åsså Bellman? Nej, förlåt, en spansk


Lyrans dotter skall göra sitt språkval och Lyran uppmanar oss att tipsa om något tyskt, franskt och spanskt. Det är något jag inte kan motstå så här kommer:

Lite tråkig är jag i mina val för det här är en nyligen bloggad bok men Den tid den ljuset avtar av Eugen Ruge är en av de bästa romaner jag läst på länge. Släkthistoria med Östberlin som skådeplats. Att lära tyska har aldrig intresserat mig. Men Berlin är fräckt, mycket fräckt. 

Det franska får bli en roman som är bedrägligt enkel och charmig i formen men som jag tänkt på många gånger sedan jag läste klart: i väntan på bojangles av Oliver Bordeaut. En liten pojke som lever med sin ovanliga familj där inget är förutsägbart. Franska är förstås mitt val om jag skulle välja, jag hankar mig fram på vardagsspråk och skulle vilka kunna mer!

Så till Spanien, i den skola jag arbetar är spanska det absolut största språkvalet i år 6 och killarna motiverar det alla med att de vill spela fotboll i spansk ligan. Tänker man sig det som framtid så kan det förvisso vara bra att kunna några ord, för min del är det mest de fina semesterresorna man kan göra där som lockar till att lära. Där väljer jag Flykten av Jesus Carrasco. Det är en roman som jag tipsat om många gånger och som jag kommer att minnas länge. Det är ett bra betyg! 


7 kommentarer:

 1. Trevligt med lite boktips! I väntan på Bojangles tycker jag att jag sett en del av på bokbloggar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det säkert, det är en mycket fin roman och författaren var dessutom i Sverige förra året.

   Radera
 2. Den tid då ljuset avtar låter mycket intressant så gör även Flykten. De åker båda upp vill läsa listan, så tack för tipsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. de är mycket bra, alla tre är såna som man sträckläser.

   Radera
 3. Har inte läst någon av böckerna i din trio men alla tre låter intressanta. Tack för tips!

  SvaraRadera
 4. Ruge får jag nog lägga till på läslistan. Bojangles läste jag ut igår och går här och funderar. Flykten gick väl som radioföljetong, tror jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den gick som följetong. Jag hörde den i te, gjorde du?

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!