måndag 30 januari 2017

vända hem - en sträckläsardebut!

Idag är det recensionsdag för den fina romanen Vända hem. För alla som känner mig så kan ni genast lista ut att en roman med rötterna i Afrika där man får följa många generationer och som visar på hur historien påverkar våra liv är precis en bok för mig.

Berättelsen börjar på 1700-talet i Ghana där stamhövdingarna hanterar ankomsten av den vite mannen på olika sätt. De välkomnar möjligheterna att handla med kolonisatörerna och kan se förtjänster i det, och stamkrigen gör att det finns människor att sälja till engelskmännen. I en av byarna bor den unga Effia som gifts bort med den engelska guvenören och i sovkällaren sitter hennes syster Esi (som redan som baby flyttat med sin mamma från byn) på väg att skeppas över havet för att säljas som slav i sydstaterna. Sedan får vi genom generationerna följa Esis och Effias ättlingar ända fram till nutid både i Ghana och i USA. Genom de olika människoödena får vi ta del av del av slaveriets historia och medborgarrättsrörelsen, hur livet blev för de som stannade kvar i Ghana och hur landet sakta frigjorde sig från kolonisatörerna. Rotlösheten som följer med att inte känna sin bakgrund, inte höra hemma, inte självklart passa in följer med som en röd tråd genom romanen.

Jag kan förstås inte undgå att tänka på Tayie Selasis roman Komma och Gå  som också den handlar om identitet och ursprung. Självklart hör också Chimamanda Ngozi Adichies romaner till boktips som man kan skicka med om man vill läsa mer, kanske är hennes novellsamling Det där som nästan kväver mig den som handlar allra mest om hur det kan vara att vara afrikan i USA, eller varför inte Americanah.

Jag var småsur över att jag inte fått den här romanen som rec-ex och klagade min nöd på instagram. Tack Västmanländskan  för att du ledde mig till e-boken på Storytel. Evigt tacksam :-) Läs gärna en intervju med Yaa Gyasi från the Guardian eller varför inte lyssna på henne i Stockholm idag? På förlagets hemsida så ser jag att hon dessutom dyker upp både på Malou efter 10 och i Lundströms, det ser jag fram emot!

Provläs eller kolla in filmen där debutanten Yaa Gyasi berättar om sin bok. I somras läste jag Flickorna av Emma Cline som gavs ut när hon var 27, här har vi en tjej på 26 som skriver så att man inte kan värja sig. Underbart med nya starka författarröster!

6 kommentarer:

 1. Kul att du också gillade den. Jag tyckte den var väldigt bra! Mycket stark.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen, inte överlastad heller vilket jag gillade.

   Radera
 2. Bra med e-böcker på Storytel.👍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar allra mest när jag kan både läsa och lyssna :-)

   Radera
 3. Visst är det fantastiskt med en så ung författare som skriver så otroligt moget. Att våga skriva så avskalat och lita på att historierna håller i sig själva, utan att de lassas på med en massa adjektiv. Jag fastnade direkt för den här boken och ser fram emot att läsa mer av Yaa Gyasi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag också. Hade vart kul att höra henne berätta också.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!