söndag 14 juni 2020

rodham - Curtis Sittenfeld

Jag håller mig kvar i USA med min läsning och det senaste dygnet har jag ägnat åt Rodham av Curtis Sittenfeld och vilket underbart sällskap det varit. Smart, välskrivet och rakt igenom underhållande - som jag slukade! 

Vad hade hänt om Hillary Rodham inte hade gift sig med Bill Clinton? 

Hillary Rodham är en intelligent ung kvinna som i början av romanen avslutningstalar på Wellesley, det är slutet av 60-talet och hennes tal sprids över landet. Hon fortsätter till juristlinjen på Yale och där möter hon Bill. Det omaka paret inleder en intensiv relation och så långt följer romanen Hillary Clintons kända biografi, sedan kommer twisten. Bill flyttar till Arkansas för att blir politiker, Hillary flyttar efter men hon nobbar hans frieri. Hon kan inte tänka sig att hamna i den kakbakande politikerfrumallen som förväntas och hon kan inte leva med Bills notoriska otrogenhet. Jag vill absolut inte förstöra läsningen för någon så jag avslöjar inget men ett är säkert, Sittenfeld har skrivit en roman som känns så trovärdig att man köper allt. Det politiska spelet, skepticismen och motståndet mot en kvinna som gör karriär, kvinnor och mäns olika möjligheter i samhället - allt är skildrat på ett sätt som gör att man både fnissar och blir tokförbannad. Alltså, man kommer ju aldrig kunna se Bill Clinton igen utan att tänka på den här versionen ... 

Romanen är en kontrafaktisk text, den bygger på Hillary Rodham Clintons liv i många delar och ibland så är det nästan svårt för en som inte är väl insatt i hennes liv att skilja verklighet från roman. Har man sett dokumentären Hillary (finns på SVT-Play) så hjälper det till, helt klart. Missa inte heller att läsa Sittenfelds Presidentens hustru som handlar om familjen Bush. Hon skriver så intressant om amerikanskt samhälle och amerikansk politik utifrån en persons liv och erfarenheter. Jämställdhet, feminism och så välformulerat att man bara häpnar. Nu ska jag ta mig an TV-serien Mrs America!

PS. Extra bra gillar jag när böcker släpps som e-bok och ljudbok samtidigt. Då kan jag växla format utifrån behov. Väldans praktiskt. 

2 kommentarer:

  1. Jag har läst Presidentens hustru och den tyckte jag var bra. Ska nog ta mig an den här också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag absolut! En av årets bästa hittills!

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!