tisdag 23 juni 2020

den lilla bokhandeln i hamnen - Jenny ColganMen hallå! Nu får det vara bra med alla titlar med den lilla ... Det blir bara tjatigt. Punkt. Jenny Colgan har i sin senast översatta roman Den lilla bokhandeln i hamnen faktist dessutom tagit ytterligare ett steg från den sockersöta feelgooden och tror man att man skall läsa något á la bageriserien så misstar man sig. Visst är har Colgan behållt alla de karaktäristiska dragen, man känner igen sig precis så lagom att man genast faller in i bekvämligheten av igenkänning men lite, lite så skruvar hon mot en mer realistisk historia.

Zoe som är ensamstående mamma till fyraårige Hari behöver lämna London och börja om. Hari är selektiv mutist och hon är orolig för att hans dåliga kontakt med sin pappa har bidragit till att han inte pratar. Dessutom är hennes ekonomi katastrofal och hyran skall höjas. Hon får tips om ett jobb som au-pair hos en familj i de skotska högländerna och genom Haris faster får hon kontakt med Nina som behöver en vikarie till sin bokbuss, Zoe packar och reser till Inverness.

Väl där så möts hon av ett förfallet hus, en skara förvildade ungar och en bokbuss som är så svår att köra att hon helst av allt vill stanna på gårdsplanen. Ungarna har förstås en pappa också, mamman är oförklarligt försvunnen och barnen lever på rostat bröd. Den där pappan samlar på böcker och det är allt det där som handlar om antika böcker, böcker till salu i bokbussen och det magnifika bibliotek som finns i huset som charmar mig totalt. Där finns förstås lite romantik, dramatik och en aga-spis där man bakar scones också. 146 personer lyssnade tillsammans med mig på den här charmiga boken idag och jag förstår att Colgan är populär. Hon skriver underhållande, humoristiskt och numer också med allt mer svärta i klangbottnen. Jag minns när vi träffade henne på bokmässan och jag försiktigt frågade om det var ett medvetet val att skriva med mer svärta, då blev hon förnärmad och vidhöll att hon främst skrev för att ge läsaren en smula verklighetsflykt. Gott så, men den här boken erbjuder mer än så.

Vill man lära känna några av karaktärerna lite mer så kan man börja med att läsa Den lilla bokhandeln  runt hörnet som handlar om Nina som köper en buss och startar den ambulerande bokhandeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!