lördag 13 juni 2020

the hate u give - Angie Thomas

Min läsning av ungdomsböcker fortsätter med den hyperaktuella The Hate U Give av Angie Thomas.

Runt om i världen reagerar många på händelsen i USA där en man  kvävdes till döds av en polis och både fredliga manifestationer, demonstrationer och upplopp fyller media. Vill man läsa en roman som beskriver den strukturella rasismen ur en ung tjejs perspektiv så är den här verkligen att rekommendera.

The Hate U Give - The Love We Share

Huvudperson är Starr som är mörkhyad och hon lever i en fattig förort som styrs av gäng och där droger och kriminalitet är vardag. För att försöka bidra till ett annat liv för sina barn så arbetar hennes föräldrar hårt och de skjutsar dem till en privatskola där Starr och hennes bror sticker ut. De är några av de få svarta där och Starr möts varje dag av fördomar. Starr är dock en ambitiös elev och en duktig basketspelare så hon har funnit sitt gäng där.

Det hela börjar med att det är vårlov och fest hos en kille på skolan. Starr blir upphämtad av sin barndomsvän Khalil. På väg hem stannas de båda och Khalil skjuts av en polis, Starr är det enda vittnet och hennes liv fylls av sorg för hennes väns död, rädsla för att berätta vad hon sett och ilska för att samhället kan se ut sådant att en helt obeväpnad ung man kan skjutas på öppen gata. Starr har kloka och starka föräldrar och vänner som stödjer men det är inte enkelt. Hon har ju dessutom en vit pojkvän, är hon verkligen lojal sin bakgrund?

Jag lyssnade på den i engelsk uppläsning, den finns också i svensk pocket för alla som föredrar att läsa. Vill man använda den här mycket aktuella romanen i undervisning så finns en lärarhandledning och ett kopieringsunderlag att hitta här.  Filmen har jag ännu inte sett med den har fått strålande kritik!


2 kommentarer:

  1. Jag har inte heller sett filmen, men boken var mycket bra tyckte jag! Jag kan tänka mig att en duktig uppläsare verkligen bidrar till upplevelsen av den här boken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hon som läste var väldigt duktig. Jag ska absolut se filmen så snart jag får tillfälle!

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!