tisdag 16 oktober 2012

stalinhusen - där skuggan av DDR lever kvar

Berlin på gång! Om ett par veckor bär det av till Berlin för Gästbloggar'n och mig, när jag kikar in på hotellets hemsida erbjuds Free Tour to the Stasi museum. Det passar liksom ihop med min senaste läsning: Stalinhusen.

I det sandfärgade hyreshuset som en gång inhyste partifunktionärer och  i folkmun kallades Stalinhusen har Lena och Leander just separerat, den himlastormande kärleken har tagit slut och den ekonomiska verkligheten har gjort dem båda arbetslösa. Lena, som är journalist och författare, bor kvar i lägenheten tillsammans med sonen Adrian och snart börjar mystiska saker hända. Adrian undrar vem den konstiga tanten är, Lena undrar om hon håller på att tappa förståndet?  I våningen längst upp bor fru König som i alla år hållit koll på människorna i huset, förut som rapportör till Stasi och numer som en allmän moralens väktare. Kanske kan hon hjälpa Lena att förstå vad som händer?

Ricarda Junges lilla roman är en spännande berättelse som försöker ge sig i kast med spöken från förr, det blir en rysare där paranoian knackar på samtidigt som det är en fin beskrivning av en ensamstående mammas kärlek och vardagsliv med en tvååring. Hon noterar samvetsgrant alla sonens  framsteg och det är med hjälp av efterforskningar och skrivandet som sanningen växer fram.

Människor föds och dör, stater grundas och upplöses, något griper tag i en hel generation likt en dröm som man inte längre kommer ihåg när man vaknat. (...) Något kommer, något går. Men vad som än händer, händer tack vare ordet. Tänkt, talat, skrivet, förtiget. (s.9)

När jag på bokmässan frågade i Thorén & Lindskogs monter vad man skulle läsa innan resan så fick jag Stalinhusen i min hand. tackar för den, den passade perfekt!

SvD,  mimmimariesböcker har också läst.

6 kommentarer:

 1. Hurra! Ni ska bo på Circus!
  Boken du läst hade jag hemma innan min resa i somras, men då hann jag tyvärr inte läsa den..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner du till Circus? Det låter som du gillar? Vi tyckte det såg trevligt ut med ekoinriktning och fräscha rum.

   Radera
  2. Vi bodde där i somras, 4 nätter om jag minns rätt. Mysig frukostservering, fin innergård, takterass och fräscha trevliga rum - och precis EKO!! Dessutom bra läge, nära trevliga Prenzlauer Berg.

   Radera
  3. Det verkar ju nästan kusligt att vi råkat välja samma hotell... Mysigt att höra att ni var nöjda.

   Radera
 2. Jag läste om det på en annan blogg och tyckte det lät så väldigt mysigt! Bra val av er! Och ja, lite kusligt (om nu inte mitt inlägg från i somras påverkat på ngt undermedvetet plan.. men det är lite kusligt det med, i så fall :))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det tror jag inte för det var gästbloggar'n som surfade fram hotellet en regnig helg. Men man vet ju inte vi åkte ju först till Louisiana och nu till Berlin... Härmisar eller sån't som kulturintresserade gör? Kul att det är ett bra ställe iaf :-)

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!