fredag 2 augusti 2013

mannen som glömde sin fru - ladlit för hängmattan

En av sommarens riktiga hängmattepocketar är John O'Farrells underhållande Mannen som glömde sin fru. I snabbt och humoristiskt tempo får jag följa mannen som inte bara glömmer sin fru utan faktiskt glömmer bort hela sitt liv. Sitt namn, sitt yrke, sina vänner, sina barn och sin fru. Saken kompliceras ytterligare när han till slut, genom en hjälpsam medpatients påhittighet, kommer i kontakt med sin kompis och mannen utan minnen så sakta börjar minnas. Han gillar inte alls den person han faktiskt var, komiskt blir att han dessutom är historielärare till yrket. Historia är ämnet som handlar om att ta lärdom av mänsklighetens erfarenheter, något som just den här mannen har väldigt svårt att göra. Istället får han uppfinna sig själv på nytt, det blir en chans till nystart och snart känner ingen igen honom längre... Han ligger i skilsmässa med sin fru och undrar hur i hela världen det kunde bli så. Hon som är den vackraste han sett. Fortsättning bör läsas!

Det här är brittisk underhållning när den funkar riktigt bra, tänk er en brittisk tv-serie om ett gäng människor mellan 30 och 40, snabba slagkraftiga repliker, ironi, funderingar kring relationer och äktenskap och en dos samhällsdebatt.

Spännande tankeexperiment det där, om mitt minneskort blev alldeles blankt, hur skulle jag bygga upp min identitet igen. Vilken människa skulle jag bli? Kan jag välja? Mannen som glömde sin fru bygger så sakta upp sitt liv igen och att följa med på den turen är några riktigt mysiga timmar. Jag lånade mitt ex på e-lib, perfekt semesterläsning!

Andra som läst och gillat är Feelgoodbibliotekarien och Pocketlover. 

Pssst. Gillar man lad-lit Nick Hornbystyle så kan jag också tipsa om Jonathan Tropper. Hans böcker är förvisso amerikanska men helt klart i samma stil. Boken om Joe och Sju jävligt långa dagar har jag läst, i höst kommer Fördelarna med en kollaps. 

2 kommentarer:

  1. Den här blev jag väldigt nyfiken på :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! En liten lagom ansträngande bok i semestertider och passar särskilt för dem som är runt fyrtio :-)

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!