söndag 7 juni 2015

historien om Quiet Dell - Jayne Anne Phillips

Historien om Quiet Dell var en bok som jag beställde allra mest för att jag läst Jayne Anne Phillips Lark & Termite - en fantastisk roman med ett säreget och glimrande språk som beskriver en udda uppväxt. När jag sedan fick Historien om Quiet Dell i min hand så insåg jag att det är en roman som bygger på ett verkligt brott och då fick jag kalla fötter. Läsa eller inte läsa - det var frågan?

Nu läste jag och jag är mycket glad för att jag tog min an Phillips gestalning av morden på familjen Eicher och ytterligare en kvinna som Mr Pierson sol-och-vårat och dessutom mördat. Historien utspelar sig 1931 och Phillips blandar skickligt autentiskt material som brev, rättegångsprotokoll, tidningsklipp och foton med ren fiktion. I efterordet kan jag läsa att de allra flesta karaktärer i romanen har en verklig förbild. Ramen i tid och rum samt handling är alltså given och trots det så skapar Phillips en berättelse som det är svårt att släppa, hon skriver med ett så precist språk och med omsorg om detaljer som gör att man blir totalt uppslukad av familjens öde.

Asta Eicher lever utanför Chicago med sina tre barn, maken har lämnat henne med ett stort hus och väldigt små tillgångar. Hon börjar brevväxla med en trevlig man som lovar henne ett bekymmerslöst liv för både henne och de tre barnen. En försommardag kommer Mr Pierson på besök, han tar med sig Asta under förevändning att de ska åka till en av hans egendomar. Familjens gode vän Charles O'Boyle fattar misstankar men när Pierson någon vecka senare kommer tillbaka ensam för att hämta barnen är det ingen som hindrar honom. Hela familjen utplånas och hamnar i en grund grav långt hemifrån.

Intressantast av alla att följa är journalisten Emily Thornhill som är den som tar sig an uppgifter att rapportera om de fyra kroppar som polisen finner nedgrävda bredvid ett garage i Quiet Dell. Hon är en ogift professionell kvinna och har det inte helt enkel att utföra sitt yrke. Fotografen som följer henne runt på resorna är egentligen inte intresserad av kvinnor men blir både en god vän och en fasad utåt för att upprätthålla Emilys (och hans egen) ryktbarhet. Emily möter familjen Eichers gifte bankman och blir förälskad, Charles och fotografen inleder de också en romans och romanen präglas av en naiv och orubblig tro på kärlek och att svårigheter måste gå att övervinna. Visst kan man tycka att Emily är en helt osannolik Pollyanna-karaktär som orädd ger sig in i lynchmobbar, slänger sig på flygplan, tar sig an familjens hund och ser till att en föräldralös pojke får en ny chans i livet. Lite för bra för att vara sant men Phillips använder Emilys karaktär för att diskutera kvinnans roll och möjligheter i kontrast till Asta Eichers liv där enbart ett giftemål med en okänd man skulle kunna säkra familjens trygghet. För mig funkar det bra. Hör gärna när författaren själv berättar om bakgrunden till Visiting Quiet Dell:

2 kommentarer:

  1. Jag har inte läst något av henne tidigare men den här ligger och väntar i läsplattan. Låter lovande!

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!