onsdag 10 augusti 2016

om ni inte börjar leva gör jag slut - en tantlit!

Om ni inte börjar leva gör jag slut är en ovanligt välskriven roman i den genre som man väl skulle kunna kalla tantlit. Ni vet den sortens berättelser där en eller flera kvinnor i övre medelåldern bestämmer sig för att se till att livet efter 60 inte blir en transportsträcka till graven utan ett äventyr med massor av möjligheter. I Eva Swedenmarks roman är det fyra väninnor som var och en stagnerat i sitt liv. De har ett arbete de inte trivs med eller som gör dem sjuka, saknad av en familj, brist på en kärleksfull partner eller så har maken lämnat dem för en yngre årgång och ändå ses de med jämna mellanrum och pratar om hur bra de har det. Efter några glas vin kanske samtalsämnena sträcker sig så långt som till olika krämpor eller klagan på makarna men aldrig att de talar om sina drömmar. En middag får en av väninnorna nog och uppmanar de andra att det är dags att börja göra något åt sina tråkiga liv. Alla ska skriva en lista över vad de vill göra, vad de vill förändra och snart är de fyras gäng i full färd med äventyrliga aktiviteter.

Jag gillade den här boken för att den trots att den är lättläst och ganska förutsägbar utstrålar sådan värme. Jag bryr mig om de fyra kvinnorna, jag kan känna igen mig själv eller väninnor i dem och allt är skrivet med humor utan att bli raljant och förminskande. Att kvinnor blir mer eller mindre osynliga när de fyllt femtio utnyttjar de på ett sätt som uppmuntrar var och en som hamnat lite för mycket i samma hjulspår att tänka till ett extra varv. Sedan finns där delar av storyn som jag inte riktigt är lika begeistrad i, allt som de här damerna gör är väl mer än lite busigt sådär men ska man utmana bilden av äldre medelålders kvinnor så kanske man måste måla med den breda penseln. Yttre och inre förändring går kanske ändå hand i hand och när man är drygt 60 så är det väl hög tid att börja vara ärlig både mot sig själv och sin omgivning kan tyckas. Underhållande med svärta, helt klart läsvärt!



7 kommentarer:

  1. Jag ser fram emot denna! Blev genast intresserad när den dök upp i någon av apparna (om jag bara kunde välja en...). Kul att den verkar uppskattas! Låter härligt med humor utan raljans (?) och flams.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en skruvad story, det får man räkna med när man tar upp boken men jag gillade. Som med typiska feelgood, chicklit eller ladlit så får man liksom blunda lite för det där som gör genren och inte börja störa sig. Då funkar det :-)

      Radera
    2. Ja, gud, lite "suspension of disbelief" applicerar jag på det mesta jag läser ;) Lyssnar på denna nu och jag gillar den verkligen. Bra uppläsare som jag inte lyssnat på förut, Katarina Lindgren-Hugg!

      Radera
  2. låter som en bok jag skulle kunna tänka mig att läsa. humor utan raljans och förminskande tilltalar. tack för tipset

    SvaraRadera
  3. Anna, vad glad jag blir över din recension!Efter jul kommer fortsättningen :) Och det är så sant att efter 60 är det hög tid att vara ärlig mot sig själv med vad man vill - och ta för sig av livet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du hittat hit. Tack för ditt tips om fortsättningen. Ser fram emot :-)

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!