onsdag 27 oktober 2010

Bokgeografi - Finland

Dags att ut och resa med Enligt O igen. Denna vecka blir trippen inte så lång - bara ett skutt österut till Finland.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Finland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Kjell Westö är en finlandssvensk författare sombland annat har skrivit en kvartett romaner som jag läst och verligen gillat. Den första av hans romaner som jag läste var Vådan av att vara Skrake och den gjorde att jag vill läsa vidare. Den följdes av Drakar över Helsingfors och Där vi en gång gått. De utspelar sig alla i Helsingfors med omnejd och senast i somras läste jag Gå inte ensam ut i natten. I den sista av romanerna i kvartetten duggar musikreferenserna tätt i mestadels miljöer från sent 60 tal. Gemensamt för böckerna är hur de beskriver alla hur staden och människorna som lever i den förändras och utvecklas. De är också skrivna på finlandsvenska och jag vet en läsare (hmm vem kan det vara) som var så irriterad över den dåliga översättningen innan hon kom på att ja. Det är skrivet på svenska, finlandssvenska.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Finland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

I detta sammanhang tänker jag inte alls vara långsökt utan drar en närmast straffspark. Att inte nämna Tove Jansson i min bokgeografi om Finland vore konstigt. Jag har läst och läst igen. Som barn, ungdom och vuxen. Tyst på min kammare, i studiesyfte och högt i mitt klassrum. Trollvinter - bästa högläsningsboken för 9 åringar och Gissa vad som hände sen - oslagbar. Grattis till Mumin 65 år också!

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Finland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Ensamma tillsammans av Emma Juslin har jag läst om på Bokbabbels blogg. Hon rekommenderar att man lägger författaren bakom örat och bara den uppmaningen gör ju att man blir nyfiken...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!