måndag 11 oktober 2010

tematrio - önskade nobelpristagare

Lyran är måttligt nöjd med valet av nobelpristagare iår. Så är jag, trots att jag inte läst något av Llosa så kändes valet lite off även för mig. Hon utmanar oss att ge några alternativa förslag. Här kommer veckans trio:
1. Nawal el-saadawi har genom ett långt författarliv gett röst åt kvinnor i Egypten och genom sina texter skapat förståelse för, och insikt i, hur kulturella normer påverkar vardagslivet i ett arbiskt land. Genom några få rader skapar el-saadawi kvinnoporträtt som lever länge i läsaren.
2. Amos Oz skriver texter som vill belysa situationen i mellanöstern på ett personligt, kulturellt och politiskt plan. Han förespråkar samtal och dialog som medel för att lösa konfliker både i det lilla privata livet och det stora politiska och han predikar kunskap och lyhördhet som förutsättning för den goda dialogen.
3. Alice Munro ger läsaren ett helt universum i ett litet format. I hennes noveller kan man finna de stora eviga frågorna om hur livet egentligen ska levas och vilka val som en människa kan göra i den tillsynes vardagliga miljön. Med hjälp av en kort dialog eller ett stycke bygger hon upp en hel värld med drömmar och besvikelser i ett.

Alla tre värdiga vinnare enligt mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!