torsdag 18 juli 2013

kalksten och konst


Norra Gotland har befolkats tack vare kalksten, förr var arbetet i kalkbrotten mycket hårt och besöket på kalkbruksmuseet i Bläse var dagens första stopp. En liten avstickare till lagunen, ett kalkstensbrott som numer är regnvattenfyllt och fungerar som exotisk badplats, gjorde vi och sedan var det stopp på stenkusten. Mil efter mil med vita klapperstensstränder. Allt det vita reflekterar både ljus och värme och gör landskapet så speciellt. 

Kalkindustrin är fortfarande dominerande i kustlandskapet, Cementa och andra företag tillverkar och exporterar materialet som också används till fin konst. Eftermiddagen använde vi till att besöka Tove Admans butik utanför Katthammarsvik och Skulpturfabriken i Boge.  En sväng till Sysne och Anne Nilsson gjorde vi också, osannolikt vacker natur på den lilla halvön! Hos Barbro Sandell kunde jag sedan köpa fina textiltryck, framtagna från 1700-tals mönster och nu tillverkade igen. 

Innan kvällen kom var det dags för Lervik med ännu en fräck rauk, undras om det ger lycka eller olycka att passera igenom, valfri tolkning. Sista hållplats för dagen var ön Furillen där vi hamnade mitt i ett spöklikt industrilandskap, nött och dammigt, rostigt och vittrat stod rester kvar från en kalkstensindustri som inte längre lönar sig. Lönar sig undrar man om det lyxiga hotellet som ligger mitt i ödefabriken kommer att göra, mycket annorlunda. Mycket speciellt!

4 kommentarer:

 1. Minns inte mycket från själva museet, men det var väl där utanför de hade en stor hög man kunde vandra upp på? Var det där man kunde åka en bit med tåg? (Kanske blandar ihop ställena nu.) Och så badade och tvättade jag och min bror fendrarna till båten nere i hamnen med diskmedel som gjorde kallsuparna ännu äckligare :P Men mysigt ställe och en riktig kontrast mot nästa hamn vi hamnade i, Visby.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomen, man kunde åka till kalkbrotten med ett litet tåg, det gjorde vi inte dock. Det var en lugnt och fint ställe.

   Radera
 2. Vad mysigt att läsa om din semester! Finfina resmål ju! Jag blir oerhört sugen på Barbro Sandells butik! Men du, hur gör du för att ladda över bilder till din padda? För jag antar att du inte fotar med den? Jag har gjort ett inlägg ikväll, omväxlande med min iphone och med en medhavd dator men har min padda med också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fotar med min telefon och påbörjar ett inlägg i den med hjälp av bloggerappen. Lägger di de bilder jag vill ha. Sedan skriver jag ev text och fixar till med hjälp sv appen i paddan. Omständligt, men eftersom jag har androidtelefon har jag inte kommit på ngt bättre. Om ngn har tips. Dela med er!

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!