torsdag 18 juli 2013

Kina 5x - be för mig i tusen år

be för mig i tusen år - noveller om ett land i förändring

En relation uppstår aldrig av sig själv, (...) Det krävs tretusen år av böner för att få lägga sitt huvud intill den älskades på kudden. För far och dotter? Tusen år kanske.

Det där med att förstå varandra över generationerna är aldrig enkelt och extra svårt måste det vara när man lever i ett land som snabbt förändras. Yiyun Li beskriver sitt forna hemland Kina i ett antal noveller samlade under namnet Be för mig i tusen år . Landet i öster där sättet att leva och tänka har skiftat i grunde och när den kommunistiska diktaturen släpper fram individualismen så plockas de gamla traditionerna fram för att, om möjligt, ha något att förhålla sig till. Kulturkrockarna blir närmast dråpliga och Li beskriver människor fulla av längtan efter ett gott liv, ett sammanhang där de kan höra hemma.

Yiyun Li har själv emigrerat till USA och flera av hennes texter handlar om livet i exil, svårigheterna att respektera de gamla värderingarna och samtidigt leva i en sekulariserad värld. En annan författarinna som skrivit novellsamlingar på liknande teman är Adichie - Det där som nästan kväver mig. Båda samlingarna är mycket spännande läsning!

- repris från januari 2012 -

Kina 5x är en serie inlägg med litteratur om eller från Kina i fokus, fem inlägg - fem dagar i rad. Hääääng med!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!