fredag 26 juli 2013

Iran 5x - blandade röster


I den här bloggen är det ont om grafiska romaner och serier men har man ett tema som heter Iran 5x så är det nästan omöjligt att hoppa över Marjane Satrapis själviografiska serie-serie Persepolis. Nu har jag själv inte läst men litar på bloggisarna Enligt O och Lyrans omdömen  och får helt enkelt se till att utmana mig själv med en grafisk roman under hösten, den finns också som film för de som föredrar.

I mitt sökande på det stora nätet trillade jag på hemsidan PERSIRAN och utan att ha granskat innehållet närmre så fann jag fler spännande texter om persisk litteratur och  en recension av Tranans novellsamling av Maryam Shiva.  Hemsidan finns på både svenska och persiska och för mig var det en spännande upptäckt.

De senaste dagarna har jag kunnat läsa i Aftonbladet om hur kvinnor i Iran straffas mycket hårt och att de dessutom har svårt att övertyga svenska immigrationsmyndigheter om faran för deras liv, ett debattinlägg finns att hitta: http://www.aftonbladet.se/debatt/article17183594.ab
Jag vill så mycket som det är möjligt att min blogg skall vara hyfsat opolitisk men den här debattartikeln ville jag ändå ha med. Den minner mig om romanerna Sju stenar till den otrogna hustrun , Sån't jag berättar för Allah  och En röst ur djupet. Läs dem, trots att de utspelar sig i Libanon, Marocko och Egypten. De berättar alla något om livet som kvinna i en värld där männen är norm. 

Som slutkläm på iranfemman vill jag tipsa om Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh. Omtyckt av många:Iran 5x är en serie inlägg med litteratur om eller från Iran i fokus, fem inlägg - fem dagar i rad. Hääääng med!

1 kommentar:

  1. Tack för puffen, jag får ta den som ett höstprojekt.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!