torsdag 25 juli 2013

Iran 5x - Marjaneh Bakhtiari


Jippi! Det kommer en ny bok skriven av Marjaneh Bakhtiari i höst! Jag ser fram emot mycket, mycket trots den något mystiska titeln: God natt sagor för barn som dricker! Enligt förlagets reklam kommer den att utspela sig i Teheran och spänna över tre generationers minnen. väntan på den kan man läsa hennes två tidigare titlar Kalla det vad fan du vill och Kan du säga schibbolet?

Om konsten att passa in, eller inte handlar Marjaneh Bakhtiaris debutroman Kalla det vad fan du vill som kom ut 2005. Den är skriven av en ung kvinna, Bahar, som med hjälp av sin dräpande humor och korta dråpliga scener ur den iranska storfamiljens och den svensk pojkvännens liv beskriver ett liv som ligger långt från mitt egna liv. Trots det är det en roman som berör. Med författarfingret rätt i förväntningarna, fördomarna och humorn skapar Bakhtiari en mycket underhållande roman som är skriven på skånska... Erkännas ska att just det greppet med diftonger sprutande ur raderna är lite svårläst för en utomstående men kanske är det ett medvetet stildrag att skapa ett alldeles eget universum som läsaren faktiskt får anstränga sig lite för att komma in i. Väl där ger läsningen en rolig och angelägen vinkling på diskussionen kring vi och dem. Vilka hör hit eller dit? Vem kan man kalla svensk? Egentligen? Garanterat skratt utlovas.

- repris från oktober 2010 -

Iran 5x är en serie inlägg med litteratur om eller från Iran i fokus, fem inlägg - fem dagar i rad. Hääääng med!

5 kommentarer:

  1. Jag har ju länge försökt få min syster att börja läsa böcker. Så fick hon Kalla det vad fan du vill och äntligen släppte hennes spärr. hon läste och älskade. Så jag gav henne bok två av författaren också.

    SvaraRadera
  2. Ska bli spännande att läse den nya i höst.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!