söndag 14 juli 2013

Frankrike 5x - en bulle på en bulle

14 små briocher
Ingredienser:

125 gmjukt smör
25 gjäst
3 mskvatten
3 stägg, medelstora
0,5 tsksalt
0,5 mskströsocker
300 gvetemjöl
14 stbriocheformar, små eller en avlång 1 1/2-litersform
1 stpensling, uppvispat ägg till

Tillagning:

1 Skiva kylskåpskallt smör och lägg på en tallrik att mjukna. Rör ut jästen i vatten och rör ner äggen ett i taget. Tillsätt salt och socker och arbeta ner mjölet. Arbeta in smöret lite i taget. Det går bäst med en matkniv. Degen är klibbig så försök jobba så fort som möjligt och håll degen kall.
2 Lägg degen på en mjölad köksbänk, det är bra om bänken är kall. Dela degen i 16 lika stora delar till portionsbriocher. Rulla 14 bullar och lägg dem i smorda briocheformar. Rulla lika många små bollar av de resterande 2 degbitarna. Tryck en liten fördjupning i toppen på bullarna och lägg en liten boll i varje. Ställ dem att jäsa täckta med bakduk minst 1 timme. 
3 Gör du en enda stor brioche tar du bort en liten del av degen och rullar till en lång rulle, ca 1 1/2 cm tjock. Forma den större degbiten till en limpa och lägg i en smord avlång form. Gör en längsgående grund fördjupning på mitten och lägg dit rullen. Låt jäsa övertäckt minst en timme.
4 Sätt ugnen på 225°. När briocherna jäst till sin dubbla storlek, pensla ovansidan med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen. Små briocher gräddas ca 15 min och stora briocher 15–20 min. Låt svalna på galler och ta ur dem ur formarna. 
5 Servera gärna briocherna varma. Den stora kan skivas och rostas lätt.
Ett recept från:

Frankrike 5x är en serie inlägg med litteratur om eller från Frankrike i fokus, fem inlägg - alla idag på Frankrikes nationaldag. Hääääng med!

2 kommentarer:

  1. Tack för receptet. Tanken på nybakade briocher verkar frestande men jag kanske inte bakar just idag, som jag tänkt skall vara en slappardag.

    SvaraRadera
  2. Härligt med slappardagar. Jag bakar int heller idag men briocher är mkt gott. Och onyttigt :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!