onsdag 10 juli 2013

Sudan 5x - visst finns där kvinnor som skriver!

och som läser i landet Sudan. 


Vi reser jorden runt med böckernas hjälp, ser hela världen.

Så säger Mashaair Sharif som leder den Sudanesiska bokklubben med 1200 medlemmar och aktivitet på Facebook. En gång i månaden träffas medlemmarna och diskuterar en bok och 150 medlemmar kan dyka upp. Både män och kvinnor och i alla åldrar, Sharif menar att det faktum att hon själv är kvinna gör att kvinnor känner sig extra välkomna med i bokklubben. Jag läser om denna modiga kvinna (för det framgår också i texten att helt okomplcerat är det kanske ändå inte att vara kvinna och ta plats i det offentliga rummet) i senaste numret av Karavan och där presenterar också Marie Anell författrinnor som Sanaa Gaffler, Sara al-Jack och Buthaina Khidr Makki som flera av dem lämnat landet för att kunna skriva friare. Ingen av dem har jag funnit översatta och därför är det extra roligt att Karavan bjuder en intervju med Rania Mamoun vars texter är översatta till både franska och engelska.

"Skrivandet är den största friheten" menar hon och drivkrafterna att skriva är starka. "Skrivandet för oss handlar om existens och självförverkligande, och är ett drivhus för våra drömmar, ängslan, illusioner, galenskap och frihet. Författandet är den största friheten." Trots att hennes romaner inte kommit ut i hemlandet så når hon allt fler läsare, Egypten och Jordanien är annars de länder som publicerat hennes böcker, och hon skriver också krönikor i tidningar. Jag kan också läsa ett utdrag ur hennes roman Solens son, berättelsen om Karim som tillsammans med modern, men ändå ensam lever sitt liv i sällskap av döden. Absurd inledning på en roman som jag hoppas kommer på engelska.

Där finns några västerländska bilder av Sudan som jag blivit tipsad om på vägen mot den här femman. Sigrid Kahle är en svensk diplomathustru som tillbringat tid i Sudan, sina erfarenheter av det skriver hon om i Att vilja sitt öde - trots allt. Boel tipsade om en bok Emmas krig - en sann historia om kärlek som man kan läsa mer om i hennes blogg. Kanske finns där fler att läsa? Tipsa gärna!

Sudan 5x är en serie inlägg med litteratur om eller från Sudan i fokus, fem inlägg - fem dagar i rad. Hääääng med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!