torsdag 4 juli 2013

marstrand - en unik ö!

Så har sommarens besök på den lilla ön i väster avverkats. Seglingsvecka på gång, totalt ointressant för mig men ändå, guidad tur på fästningen och fika på Bergs konditori var klart mer mysigt.(Tog både bulle med extra allt och en mandelkaka, ooooo la la.) När vi vandrade runt i den lilla 1700-tals staden funderade vi på var de olika miljöerna ur Ann Rosmans deckare var hämtade, vi passerade kyrkan och från toppen av fästningen såg vi Pater Noster i fjärran. Extra roligt var att se en kopia av Metta Focks broderade nådeansökan i den lilla utställningen på Carlstens fästning. Plötsligt kommer människoöden så nära - bitar ur en särk, trådar från medfångars kläder och en förtvivlat gripande text.
Naturligtvis fick vi också på fästningen höra berättelsen om Lassemaja, stortjuven som gärna klädde ut sig till dam, och lite spännande vore det att läsa några av de nedtecknade berättelserna från tidigt 1800-tal. Vill man läsa mer nutida böcker som utspelar sig på Marstrand så är Ann Rosmans deckare, varav jag gillade just mercurium bäst hittills, mycket bra. De blandar nutid och historiska händelser och Marstrand har ju en fantastiskt spännande historia, man kan undra vad Rosman ska ta sig an för tidsålder härnäst? Kung Oscars badhusliv? En annan roman som jag gillade från Marstrand är Maria Ernestams Alltid hos dig som utspelar sig i tidigt 1900-tal, en bok som jag läste långt innan jag började blogga så därför minns jag inte exakt vad jag tyckte. Bloggandet har verkligen blivit ett fantastiskt hjälpminne för min läsning!

8 kommentarer:

 1. Tack för en trevlig o spännande dag!

  A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! Tur med vädret hade vi också :-)

   Radera
 2. Mysigt att besöka de platser man läst om. Ann Rosmans resor tillbaka i tiden ger extra krydda till berättelserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen, har du också besökt Marstrand?

   Radera
  2. Nej tyvärr men skulle gärna åka dit någon gång.

   Radera
  3. Det tycker jag! Väl värt en tur!

   Radera
 3. jo, där satt Sveriges enda kvinnliga fånge, skrev Ann Rosman i Mercurium, Selma skrev Herr Arnes penningar och mycket annat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carlstens enda kvinnliga fånge, det stämmer. Selmas Herr Arnes penningar utspelar sig i Solberga socken, också Kungälv. Jag skulle vilja läsa de novellerna igen.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!