torsdag 27 november 2014

3x Elly Griffiths

Flickan under jorden, Janusstenen och Huset vid havets slut är en trio deckare som jag lyssnat på den senaste veckan. De är riktigt hederliga engelska deckare med fin mix av spännande miljöer, personliga relationer och det noggranna pusslandet med detaljer för att lösa ett brott.

Jag har sökert outat förut här på bloggen att jag drömde om att bli arkeolog när jag växte upp. Min mamma, som är praktisk, påpekade att jag hade svåra eksem och det skulle ju aldrig funka. Någon historiker blev jag alltså inte men väl historialärare. I Elly Griffiths serie om  arkeologen Ruth Galloway så får jag följa med henne på olika uppdrag. Hon är universitetslektor, skelettexpert och tillkallas när polisen eller allmänheten hittar skelett som verkar vara mänskliga.

I första delen är det ett mosslik, i andra delen är det en barnskalle som hittas på en rivningstomt och i del tre är det en massgrav i en grotta. Jag gillar själva beskrivningarna på hur ledtrådarna samlas in, hur Ruth tillsammans med poliserna klurar ut mordgåtorna och mest av allt så gillar jag att det alltid finns ett element av klassisk bildning som krävs för att komma till lösningen. Genuina kunskaper om litteratur, kultur, historia och religion är nödvändiga och de har Ruth. Jag får också följa Ruth i hennes privatliv. Hon är, när serien börjar, singelkvinna som närmar sig fyrtio och ser sig själv som den eviga ungmön. Hon bor ensligt ute i marsklandet med sin katt och känner sig färdig med tvåsamheten. Mer ska inte berättas här men jag uppskattar den jordnära och inte helt okomplicerade relation som man får följa genom de tre första böckerna i serien.

Jag väntar vid min mobil på att nästa del kommer som ljudbok. Då ska jag helt klart lyssna vidare!

5 kommentarer:

 1. Har läst alla i serien o tycker dom är jättebra, gillar miljön och personerna

  Kusin A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen, och sedan gillar jag själva arkeologandet ...

   Radera
 2. Den här serien är riktigt bra, jag gillar både Ruth och arkeologandet :)

  SvaraRadera
 3. Så tråkigt att du inte kunde skaffa dig ditt drömyrke. Men som lärare i ämnet och med bra böcker som dessa, kanske det kompenserar lite. Jag gillar också den här serien - glädjande att de börjat ges ut som eböcker också (fast bara de senare delarna).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips med e-böcker, om jag inte kan hålla mig tills ljudboken kommer så får jag slå till!

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!