lördag 6 augusti 2016

dödens skugga - mysdeckare i brittisk efterkrigsmiljö

Dödens skugga är en charmigt gammaldags deckare med en präst i huvudrollen. Han bor dessutom i en liten by,  Grantchester utanför Cambridge och föräldrar och vänner finns kvar i London. Ni hör, det är upplagt för oväntade dödsfall och stölder i många olika miljöer och på något vänster så lyckas den unge, ogifte, Sidney Chambers dras in i utredningarna av en mängd olika mysterier. Han har ett sätt som gör att människor (särskilt kvinnor) fattar förtroende för honom och tillsammans med sin vän polisinspektör Keating löser de ett gäng olika fall.

En av styrkorna med den här boken är faktiskt att den innehåller  många olika kortare och avslutade mysterier. man kan lyssna eller läsa ett kapitel och sedan pausa. Vad jag har förstått så är det här en TV-serie också och det är som episoder som kapitlen uppfattas, inte alls dumt faktiskt. Eftersom Sidney rör sig i så olika sammanhang så blir det variation på de fall han dras in i och man tröttnar inte trots det långsamma tempot. Sedan uppskattar jag också alla de efterkrigsdetaljer som författaren pepprat texten med. Alltifrån maträtter, jazzlåtar och klädesplagg till transportmedel, inredning och medellön för en präst.

Sidney är ju nu inte en alldeles vanlig präst, han läser litteratur, är intresserad av politik, undervisar på universitetet och löser också ett och annat mord. Gemensamt för alla brott han är med och klarar upp är att de är ganska oblodiga historier, tänk Agatha Christie så är ni på rätt spår. Vill man ha action så är det här inte rätt bok men vill man ha mysig pusseldeckare i engelsk efterkrigsmiljö så valet givet!

4 kommentarer:

  1. Jag är så sugen på den här bokserien, men funderar på att ta den på engelska

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag är en bra ide. Den torra humorn och dialogerna tönker jag mig är riktigt bra på engelska.

      Radera
  2. Jag har sett tv-serien - riktigt charmigt brittiskt! Ge den en chans om det kommer en ny säsong. Grantchester heter den i tv-tablån och jag tror den gick på svt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Ska kolla om det finns på play :-)

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!