fredag 30 juni 2017

om sommaren - årstidskvartetten är full


Årets finaste läsning är Karl-Ove Knausgårds vackra och tänkvärda årstidsböcker. Jag har läst dem som de kommit ut och i höstas knockades jag av den underbara dagboken när KOK skriver om sina drömmar och den förväntan han bär till den dotter som är han och fruns kommande lilla sladdis och han funderar på babyns roll i familjen. Sedan följer boken om vintern som är mer som en samling texter, där han beskriver livet om vintern i en liten by på Österlen, naturobservationer och reflektioner om vartannat. Våren handlar om en enda dag i den lilla bebisens liv, det är valborgsmässoafton och modern är på sjukhus, vardagen tränger sig på fadern och naket och osminkat får man följa vardagskaoset som det innebär att ta hand om fyra barn varav en mycket liten baby. Så är det då sommar. I den sista boken har han blandat och kråmat på med det bästa han har.  Det är dagbok, essäliknande texter om skrivande och naturobservationer, samt en rejäl dos personliga minnen. KOK kan i sina stunder bli lite pretto men sedan förlåter man honom i nästa mening, han texter lever på sitt ärliga och precisa tilltal och han sårbarhet som man upplever är genuin och ingen gimmick. 

Igen kan man komma till frågan om hur de här böckerna skall sorteras in, det är fiktion och KOK har precis som tidigare använt sig själv, sin familj och särskilt sin sjuka fru som stoff. Det är gjort med kärlek och med klädsam självdistans. Han är sparsam med barnen och skriver aldrig några namn vilket fiktionaliserar det hela något. Man kan undra om det kan vara dags att skriva något snart som är bortom familjen, bortom det autofiktiva. Det skulle jag gärna läsa. Han skriver ju så jämrans bra, man hör hans röst genom sidorna och både rytm och ton är så Knausgårdsk. Det är lätt att höra norskan genom den svenska översättningen och kanske är det meningen. Leta er också fram till samtalet i Lu dströms bokradio från i våras. Det är fint. (och jag skriver på språng så kan inte länka...)

Läs hela kvartetten om ni missat! Gärna iordning, men att läsa dem på rätt årstid tillför något alldeles extra. Om sommaren skall läsas på sommaren. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!