måndag 13 augusti 2018

kött och ben och vatten - Luiza Sauma

Kött och ben och vatten är en riktigt fin roman skriven av den brasilianska debutanten Luiza Sauma. André Cabral, brasiliansk läkare bosatt i London har de senaste veckorna fått brev till sin mottagning. De kommer från Luana, hans livs kärlek, henne som han älskade när han var sjutton och som var familjens hembiträde. Hennes brev påminner honom om uppväxten i Rio, det privilegierade livet med en älskad lillebror och en hårt arbetande far. Familjen kollapsar totalt när modern omkommer i en olycka och André, som är tonåring, försöker leva som sina vänner men han känner sig inte delaktig. Han spelar sin roll och längtar efter sin mor och närhet. När han fyller arton får han disponera sitt arv och då lämnar han Rio för att inte komma tillbaka.

Inte förrän nu, när det gått trettio år, inser han att han behöver återknyta banden med sitt hemland. Hans dotter vill gärna besöka Brasilien och hans bror vill så gärna att han kommer på besök, men mest av allt måste han besöka Luana som bosatt sig vid Amazonflodens strand.

 Det är inte så ofta jag läser romaner från Brasilien och därför är jag extra glad över att Kött och ben och vatten hittade till min brevlåda. Klassamhällets tydliga regler, strandlivet med vännerna och skildringen av det enkla livet i inlandet vid Amazonas kant är spännande och intressant läsning och André Cabral är en huvudperson som man gärna vill lära känna. Familjehemligheter och ett trauma som förändrar familjen för alltid gör att man läser den här romanen närmast som en spänningsromb, den har ett driv och man vill verkligen veta "hur det går". Rekommenderas!

2 kommentarer:

  1. låter som en bok jag skulle gilla. tack för tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror absolut att den skulle passa dig!

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!