söndag 2 juni 2019

vackra unga döda - Mitfordmorden

Vackra unga döda av Jessica Fellowes är del två i serien som marknadsförs som Mitfordmorden. Systrarna Mitford var en av 20-talets mest omtalade syskonskara och Fellowes har placerat mordmysterier mitt i den glamorösa miljön. Systern Pamela firar sin 18-årsdag med ordentligt fest på familjegodset och innan kalaset är slut så hittas en av gästerna död. Han har ramlat ned från ett torn och snart misstänkts tjänsteflickan Dulcie, hon har dessutom fickorna fulla med stöldgods. Hon döms till fängelse.

I den här romanen så får vi återse barnflickan Louisa Cannon och hennes vän Guy som arbetar vid Londonpolisen och det är Louisa som envetet försöker visa på att Dulcie är orättfärdigt dömd. Likt en Christie-roman så är det här ett mysterium som skall lösas på mordplatsen, med de människor som var närvarande i rummet och med list och logisk tankeverksamhet, likt ett cluedo-fall, så benar Louisa och Guy ut vad som hänt. På godset går livet sitt stilla liv men det som ger färg åt den här romanen är livet i London där efterkrigstiden ger utrymme för kvinnors möjligheter att ta sig in i både arbetsliv och utbildning. Tänk att ni läser Downton Abbey - och lägg till ett mord eller två så har ni miljöerna och känslan i böckerna.

Lite långsamt, lite omständligt och gammaldags men med stor dos charm. Jag saknar dock Änkegrevinnan Granthams vassa kommentarer, den här serien hade vunnit på lite mer humor och klassiska engelskt dräpande kommentarer!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!