lördag 14 december 2019

jag vill sätta världen i rörelse - Anna-Karin Palm

"Jag vill sätta världen i rörelse" är något som Selma Lagerlöf utbrister när hon förfrågas om hon vill uttala sig i en politisk fråga. Lagerlöf vill hålla sig utanför politiken så hon svarar och menar att hennes roll är att få människor att tänka och reflektera, hon vill inte presentera svar. Det är på många sätt ett modernt sätt att förhålla sig och det är en av de egenskaper som jag beundrar hos den Selma Lagerlöf som Anna-Karin Palm skriver fram i sin biografi över en av Sveriges största författare.

Nu har jag lyssnat på 25 timmars ljudbok och det var absolut värt att hålla ut. Det här är en perfekt julklappsbok att lägga under granen, den kommer att räcka en hel långhelg, ge nya perspektiv på Sverige under tidigt 1900-tal, belysa kvinnors kamp för att styra över sitt liv  och öppna ögonen för Lagerlöfs texter och liv. Oavsett om man läst mycket eller lite Lagerlöf så tror jag att man kan finna mycket intressant i boken. Politik, litteratur, skrivande och kärlek, spännande och välskrivet och jag blir genast sugen på att läsa några av Lagerlöfs texter.

Hennes noveller har jag inte läst alla och kanske ska jag leta upp några av dem? Kejsaren av Portugallien fick jag också ett starkt sug efter. Jag började också rota efter mina böcker av Sophie Elkan, vi läste ju henne  när vi hade cirkeln Göteborg Läser för ett antal år sedan. På FB ligger alla inlägg kvar och där finns massor att läsa om man har lust. Brevväxlingen mellan Lagerlöf och Elkan som finns att läsa i "Du lär mig att blir fri"står också i hyllan och väntar på att bli omläst. Det som Anna-Karin Palm gör så skickligt i sin biografi är att hon i texten rör sig mellan det vardagliga lilla livet och de stora politiska och existentiella frågorna. Hon sätter in Lagerlöfs texter i en kontext och gör att man bättre förstår en annan tid, en annan verklighet och hon skildrar Lagerlöfs skrivande på ett sätt som gör att jag genast går till bokhyllan (eller i sanning att säga till mina flyttlådor) och börjar leta.

I sommar måste jag resa till Mårbacka. Det måste jag!

Lundströms bokradio hade idag ett helt program kring biografin och i dagens DN kan man läsa om den bok som de valt till årets bästa. 

3 kommentarer:

  1. Känns som en "måsteläsning",drar mig bara för tjockleken på boken :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var väldigt bra. Man kan ta det i små portioner :-)

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!