torsdag 26 december 2019

stackars Birger - Martina MonteliusIbland behöver man skratta riktigt ordentligt och Martina Montelius crazy berättelser är ett säkert kort. I Stackars Birger så är det sufflösen Gisela Vannefjord som bestämmer sig för att sätta patriarkatet med alla sina härskartekniker rejält på plats. Hon arbetar på den stora teaaaatern i huvudstaden och där arbetar också den hyllade regissören Birger. Berättelsen börjar när Gisela tröttnat på att behandlas som en ovetande tjänarinna och hon har stängt in Birger i sin potatiskällare.

Gisela har fullt sjå för att nyfikna grannar inte skall upptäcka honom och när Birgers dotter, influncern Clotilda, dyker upp för att rådfråga Gisela var hon tror att hennes pappa kan vara så kompliceras allt än mer.

Montelius blandar högt och lågt, kroppsvätskor med den skarpaste samhällskritik, imitationer av kända kulturpersonligheter ( det verkar finnas ett gäng sådana) och teaterjargong som man hört i otaliga intervjuer med att skildra ett gäng osannolikt självupptagna människor. Det är skruvat och det är roligt, Montelius läser ljudboken själv och det är perfekt!

2 kommentarer:

  1. Låter som en bok jag kan behöva nu under julledigheten! :) Tack för tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får inte vara för kräsmagad dock, det är alltid en massa kroppsvätskor när man läser Montelius.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!