fredag 1 maj 2020

där kräftorna sjunger - Delia Owens

Häromdagen kom Där kräftorna sjunger av Delia Owens på svenska och som jag längtat efter den! Jag har den på engelska men mitt huvud har liksom inte velat vara med och då är kombon läsa/lyssna på svenska så perfekt.

Med den här romanen så måste jag börja med att skriva lite om miljön. Boken utspelar sig i träsklandet - där hav möter land i North Carolina. Owens gör träsket med sina växter, snäckor, smådjur och fåglar till en av huvudpersonerna i sin roman och det är fantastiska naturskildringar som jag bjuds. I denna säregna och vilda natur bor så Kya. Hon kommer dit som litet barn och hon är yngst i en syskonskara av fem. Det är strax efter kriget och pappan har övertygat mamman om att de ska börja om och flytta till en liten fiskarstuga långt från närmast stad. Livet där blir hårt och snart har både modern och syskonen lämnat hemmet. Kvar blir en liten flicka med en far som är helt inkapabel och alkoholiserad. Kya växer upp ensam i naturen, med naturen och får klara sig själv. Hon lever isolerad och hennes försök att närma sig samhället blir få. Vänskapen med en pojke från trakten blir djup och de har vördnaden och intresset för naturen gemensamt. Hon, som blivit övergiven av hela sin familj, vågar nästan inte tro på att hon ska få ha en vän. Hon kallas i folkmun Träskflickan och när en ung man oväntat dör i samhället så leds misstankarna till den udda kvinnan i träsket. Samtidigt som vi läser om utredningen a brottet så får vi följa Kyas liv och det är en fascinerade berättelse som man inte kan släppa.

Det här är en härlig läsupplevelse som samtidigt ställer oss som läser ganska obehagliga frågor. Kya lämnas åt sitt öde när hon är 6, skolan gör något enstaka försök att få henne dit men annars inget. Den färgade mannen på bensinmacken tar sig an henne och han och hans fru ser till att hon får hjälp med avlagda kläder och proviant då och då. Hon räknas inte för hon hör till "träskfolket" en resande, utfattig grupp människor som lever ur hand i mun och inte är det en slump att Owens har låtit John Steinbecks roman Möss och Människor blir en de böcker som Kya läser när hon som tonåring lär sig läsa. För alla som gillade Innan ni tog oss av Lisa Wingate så är det här en given läsning. Anse er tipsade!

Boken är nominerad till årets bok - mycket välförtjänt. 

2 kommentarer:

  1. Jag gillade också den här mycket. Tyvärr var jag lite besviken på slutet, men det är väl inte sällan så... Slutet (och då menar jag väl upplösningen för att inte spoila för mycket) var konstigt nog både överraskande och lite för mycket tillrättalagt. Men beskrivningarna av träsklandet var fantastiska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig om att den skulle kunna slutat lite tidigare. Slutet behövdes inte alls.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!