lördag 4 juli 2020

tatueraren i Auschwitz - Heather Morris



I våras var jag på en utställning på kulturhuset Kåken som handlade om hur kvinnor hade det i arbetslägret Ravensbrück och när jag sedan talade med en arbetskamrat om besöket kom livet i lägren mycket nära. Mina fina kollegas mamma var en av de sömmerskor som i Ravensbrück sydde uniformer till den tyska armén och så överlevde hon kriget, kom småningom till Borås och annan sömnad. Historien är nära och det finns så många berättelser att lyssna till. Lyssnade gjorde Heather Morris, till Lale Sokolov som berättade om sin tid som tatuerare i Birkenau/Auschwitz.

Hans berättelse är en gripande skildring av en vansinnig tid då överlevnad var det primära. Lales sätt att hålla sig vid liv i det inferno som utrotningslägren var var att arbeta som tatuerare. Alla som anlände i boskapsvagnarna skulle märkas med ett nummer och som tatuerare gick Lale tyskarnas ärenden samtidigt som han utnyttjade sin förmåner till att byta till sig mat från lokalbefolkningen. Han mötte också en flicka som blev ännu en anledning till att kämpa för att överleva. Gita arbetade på kontoret och deras kärlek blev livslång.

Själva boken är kanske inte det mest välskrivna men den autentiska tonen och alla de detaljer som finns insprängda i texten gör att man bara vill lyssna vidare, läsa vittnesmålet som Lale ger. Hans väg för att överleva var att arbeta för tyskarna och sedan för ryssarna och man förstår att livet präglades av det hela hans liv. Om jag förstår rätt så var det från början meningen att det skulle bli en film och jag skulle gärna vilja se den.



2 kommentarer:

  1. Läste boken i somras. Håller med om att den kanske inte är den mest välskrivna, dock skildrar den en epok som inte får glömmas eller förringas. Tanken på att kärleken kan slå rot i ett inferno är vacker.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!