söndag 26 juli 2020

ett amerikanskt äktenskap - Tayari JonesAn American Marriage av Tayari Jones har legat i min hylla i mer än ett år (jag köpte den i Eastborne förra året ...) och nu äntligen var huvudet tillräckligt med för att kunna läsa den på engelska. Jag blandade som så ofta läsning och lyssning och den här romanen passar verkligt bra in i det amerikanska tema som jag hamnat i de senaste månaderna. I romanen skildrar Tayari Jones ett ungt färgat par från Atlanta, de båda möts på universitetet genom en gemensam vän. Roy kommer från små omständigheter och studerar marknadsföring och hon kommer från andra sidan stan med en pappa som har gjort sig en förmögenhet på jos. Celestial är konstnär som tillverkar exklusiva dockor och när de förälskar sig så kan man tycka att de verkar vara varandras motsatser. De bestämmer sig ändå för att satsa och kärleken är stark.

Efter bara ett år som gifta anklagas orättfärdigt maken för ett brott, han döms till 12 års fängelse och i romanen får man följa hur deras relation utvecklas genom olika typer av meddelanden/brev. Celestial känner sig mycket övergiven och vänder sig till deras gemensamma vän och samtidigt som deras relation växer så sitter Roy i fängelset och Celestials fars pengar används för att anlita en skicklig advokat.

Jag förstår absolut varför den 2019 vann Women's Prize for Fiction. Det är en aktuell och välskriven roman som genom att skildra ett äktenskap också kommenterar många företeelser i det amerikanska samhället. Snyggt och smart!  

1 kommentar:

  1. En helt underbar bok! Absolut en av de bättre, kanske den bästa, av de jag läst i år. ;-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!