söndag 19 juli 2020

bin och människor - Lotte Möller


Idag satt jag i Jonsereds trädgårdar i den ljuvligaste berså av rosor och drack lemonad. Sämre kan man ha det. Runt mig surrade det ihärdigt och överallt kröp det pollinatörer som jag gissar var bin. Det fanns några kupor i trädgårdens kant och det passade väldigt bra eftersom jag på resan dit (och hem) lyssnade på Bin och människor av Lotte Möller. En personlig skriven faktabok om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker som Lotte själv uttrycker det på omslaget. 

I boken utforskar författaren relationen mellan bi och människa både i historisk tid och i samtiden och hon ställer också frågor om framtiden. Den här boken korades till årets trädgårdsbok 2019 och jag förstår varför. Det är faktaspäckat, aktuellt och samtidigt förpackat i en sådan form att man gärna läser ett kapitel till, och ett till. Jag är uppvuxen med biodling och kan alla termer och handhavandet är bekant och det tycks mig som att Möller är genuint intresserad av biskötare och bin = bra förutsättningar för att skriva om ett ämne. Hon berättar om ett av människans viktigaste tamdjur på ett sätt som gör det både intressant och levande. 


Levande är inte alltid alla i serien Morden i Midsumer - den serien har överlevt sig själv - men jag såg nyligen avsnittet Det dödliga sticket och lite kul var det när man märkte att en hel del fakta faktiskt var insprängt i den annars ganska tramsiga handlingen ... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!