torsdag 2 juli 2020

får jag följa med dig hem - Marie Aubert


Sån tur jag hade idag när jag skulle köra drygt fyra timmar hem från Mårbacka. Marie Auberts novellsamling Får jag följa med dig hem släpptes nämligen som ljudbok i inläsning av Lo Kauppi och det är klart att jag lyssnade på de nio novellerna på stört.

Marie Aubert har med sin roman Vuxna människor  mutat in sitt territorium, det är relationer i centrum. Ofta är det ganska vanliga människor som hon skriver om vars tankar och handlingar i förhållande till andra skaver och skrapar och det är något som stör i alla de relationer hon skildrar. I flera av den här novellsamlingens texter så skaver det så rejält att det bildas rejäla blåsor som hotar att spricka, det är smärtsamt att läsa om alla de här vilsna människorna. Vad är man villig att utsätta sig för för att känna sig trygg? Vad är man villig att offra för att livet skall förändras?

Precis som i romanen så handlar det om relationer som karaktärerna inte riktigt kan hantera. Aubert skriver korta texter och det funkar väldigt bra, hon använder ett så noggrant valt språk och så talade scener att det blir helt outhärdligt emellanåt. Inte muntert men väldigt bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!