Helena Thorfinn skriver romaner som utspelar sig i Bangladesh och har diplomati och bistånd som bärande tema. Sofia och hennes man Janne bor med sina två barn i Dakka och Sofia brinner för projektet som de driver kring mänskliga rättigheter. Janne blir allt mer rastlös som medföljande och han engagerar sig i barnens skola och försöker lära känna de anställda som de har i hemmet. Äktenskapet går på rutin och livet i Bangladesh är inte helt enkelt, klyftorna mellan de som har i överflöd och de som befinner sig på samhällets botten är svårt att blunda för. Prostitution och fattigdom kommer familjen nära och kanske måste grunden för arbetet med mänskliga rättigheter läggas med fler åtgärder än kurser för polismedarbetare?
Thorfinns andra roman är en mycket spännande och välskriven roman som ger insikt i livet i diplomatins och biståndets värld. Den ställer oss som läser inför moraliska frågor och ifrågasätter Sveriges dubbelmoral där vi som land öppet säljer vapen till länder som samtidigt håller sin befolkning i ett järngrepp med hjälp av våld och tortyr. Vilka medel kan man berättiga för att skapa en mer demokratisk värld?
Romanen ger inga svar, den ställer oss bara många frågor och hjälper till att ge fler perspektiv. Det är enkelt att upprepa slagord om jämställdhet och demokrati, den naiva och godtrogna synen på Sverige som världsförbättrare får sig en törn och det är en välbehövlig omskakning. Jag gillar att läsa böcker som får mig att tänka till. Gilla på det!
Bra läsning av min bok!!
SvaraRaderaTack för en spännande och välskriven roman. Ser fram emot att följa familjen i Burma.
Radera