måndag 27 oktober 2014

Livets och dödens villkor - ny deckare från Bauer

Livet och dödens villkor är Belinda Bauers senaste spänningsroman, den har just kommit ut på svenska och jag tänker på Mörk jord. Mycket är lika i de båda böckerna och särskilt är det Bauers röst som jag känner igen. Med det utsatta barnets blick skildrar hon ett samhälle där de vuxna tappat fotfäste och framtidstron, barnen får klara sig själva och råheten från havet sveper in den lilla varvsstaden i en kall dimma. I Livet och dödens villkor är det Ruby som berättar, hon bor med sina föräldrar i en liten by i västra England. Varvskrisen har gjort en stor del av männen arbetslösa och ekonomin är ansträngd, också för Rubys familj. När unga kvinnor börjar försvinna spårlöst i trakten formerar männen ett medborgargarde, de klär sig som cowboys och ger sig ut för att bistå och rädda. Ruby får följa med sin pappa och snart är de förövaren på spåren...

Det här är en skitig och solkig spänningsroman som utspelar sig i ett England långt från huvudstadens glitter och glamour. Spännande och psykologiskt mycket otäck. Jag lyssnade på ljudboken och det blev nästan för påträngande. Det är alltid extra otäckt när det är ett barn som skildrar en tröstlös verklighet. 

Jag har ett oläst recex som jag gärna skänker till någon som vill läsa. Skriv en kommentar så är det först till kvarn som gäller. 

PS. Temat på kulturkollo den här veckan är Döden, döden, döden. I det temat passar den här boken mycket bra in. 

2 kommentarer:

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!