onsdag 1 oktober 2014

Lång väg hem - ny deckarserie

Fick i min hand en bok av en brittisk kriminalförfattare, Eva Dolan. Hon debuterar här med Lång väg hem, första delen i en tänkt serie.

Det börjar med att ett trädgårdsskjul brinner ner, brandmännen konstaterar raskt att en person har brunnit inne.  Ägarna till skjulet blir omedelbart misstänkta, det är uppenbart att de ljuger, trots att deras sovrumsfönster vetter bara ett par meter från skjulet har de inte märkt någonting av branden.
Det fastslås senare att den innebrända personen är en illegal invandrare som bara har flyttat in i skjulet, mannen i huset erkänner att han försökt få honom att flytta, men därifrån att låta mannen brinna inne är kanske att gå lite för långt.
Men vad är det paret döljer?

Kriminalkommissarie Zigic, med rötter i Serbien, och kriminalinspektör Ferreira, uppväxt i Spanien, får det besvärligt när de ska ta upp jakten på mördaren. De möter många invandrare, många illegala och polis o myndigheter betyder inget positivt i de länder  dessa personer kommer ifrån.  

Vi får möta Paolo som har lämnat Spanien för som han tror ett bättre liv England, han tänker jobba och tjäna pengar så att han kan åka tillbaka och gifta sig med sin stora kärlek. 
Han är ju redan när han kommer skyldig pengar till agenten, för pass och boende. Ett boende som är under all kritik, undermålig mat. Paolo och hans arbetskamrater hämtas med buss varje morgon för transport till olika byggarbetsplatser där de jobbar under vidriga förhållanden, protesterar du mister du livet. Efter arbetsdagens slut körs de hem till sina fallfärdiga baracker och husvagnar med galler för fönstren och hänglås på dörrarna. Ingen får någon lön.

Så fort poliserna sätter sig i bilen för att köra någonstans blir det väldigt detajerat, det är namn på varenda gata, gamla hus, affärer, namn på hedar och varje gång börjar jag skumma i texten och upptäcker efter en halv sida att shit! Det var inte ett namn på en pub, det är en person, vem då? 

Jag tycker att boken var bra, visst var den, men tog inte riktigt till mig Zigic och Ferreira och känner inte att det är viktigt att läsa någon mer del. Något snopet slut efter allt som hänt.


Gästbloggare A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!