Jag inser att jag nu publicerat ett antal inlägg på rad där jag inte har gillat böckerna sådär vidare värst. Inte blir det någon trevlig blogg av det, eller? Det kan ju verka som att man är en kritisk gnällspik som mest av allt gillar att klaga. Hur ska man tänka i detta delikata spörsmål? Bara skriva om det man uppskattar? Hur trovärdigt blir det? Hur gör ni andra? Angelägen om svar.
hälsningar "Rådvill"
Jeg synes du bør blogge om det du har lest, og være ærlig. Blir det en rekke negative innlegg, så er det sånn det blir. Men for din egen del bør du kanskje forsøke å få lest en bok du blir glad av snart? Det er jo så deprimerende når man kommer inn i en stim av ikke-så-god-som-jeg-hadde-håpet-bøker.
SvaraRaderaJag tycker som Lattermild, att skriva om det du läst och vara ärlig är det du ska göra. Det verkar som du har otur med dina läsval och så är det ibland. Skickar en förhoppning om att du hittar någon bok som du blir helt lyrisk av snart...för det kommer du att göra :-)
SvaraRaderaÖnskar dig för det första bättre tur med bokvalen :)
SvaraRaderaMen jag är intresserad av att ta del även av neg åsikter - det kan ju bli intressanta diskussioner av det, om inte annat. Det beror förstås på varför man bloggar men om man som jag samlar tankarna om det lästa så ingår ju även det mindre bra där.
Negativa läupplevelser kan ge upphov till intressanta inlägg! Ibland sänder jag dock en tanke till författaren som inte direkt bett om att bli ombloggad, fast de mest lästa bokbloggarna ingår väl i recensionskretsloppet numera...
Kära Rådvill, hjälpte detta dig över huvudtaget?
Jag tycker inte du ska tänka så, var ärlig. Jag skriver ju inte alls om det jag läser...
SvaraRaderaJag skulle tröttna på en blogg som alltid höjde alla böcker till skyarna, det skulle inte vara normalt. Ibland måste det komma dippar och dåliga böcker även om det är synd att det blir flera på rad.
SvaraRaderaIbland när jag läst en bok som jag inte gillar funderar jag över varför jag valt den, vem som ev har rekommenderat den etc, kanske kan man skönja ett mönster där?
Vi kan starta en klagokör ihop. ;) Jag får också dåligt samvete över att jag är gnälltant alltsom oftast... Nej, men skämt åsido: jag håller med om ovanstående talare. Det viktigaste är att vara ärlig och kunna argumentera för varför man inte tycker att vissa saker är bra. Riktigt bra recensioner är de som baseras på starka känslor hos bloggaren, vare sig de är riktigt positiva eller negativa. Förresten har jag aldrig reagerat på att du sågar böcker mer än vad andra gör. :)
SvaraRaderaDu läser ju Ru nu, gissar att det kommer att bli andra tongångar snart. Annars tycker jag att du ska skriva precis vad du har lust med. Jag avstår ibland från att skriva om dåliga böcker, helt enkelt för att jag inte vill spilla tid på dem. Andra gånger har jag lust att skriva kritiskt, just för att jag vill framföra en åsikt. Men jag tycker inte att man som bokbloggare är skyldig att redovisa sina åsikter om allt man läser - om man inte har lust.
SvaraRaderaTack för ert engagemang i frågan! Jag har flera riktigt bra böcker på gång nu så mitt läsår ska säkert sluta i dur... Det är väl så att en blogg måste ha en blandning av sött och salt men för mycket surt och beskt vet jag inte. Jag är ofta lite trött när jag sätter mig och surfar runt och då vill jag läsa positiva inlägg, alltför deppiga eller gnälliga tröttar ännu mer. Arga däremot kan sätta fart på mina livsandar! Viktigast av allt är att det känns ärligt och sant och inte bara vill provocera eller för den del roa. Jag ska erkänna att jag blivit bättre på att inte läsa ut böcker som jag inte gillar, då skriver jag sällan om dem så måhända att de allra flesta inlägg ändå blir positiva. :-)
SvaraRaderaEgentligen har jag inget att tillägga till den här diskussionen, men jag vill ändå vara med och stötta dig :)
SvaraRaderaSjälvklart ska man bara skriva det man tycker, men man behöver kanske inte alltid skriva allt man tycker. Jag är möjligtvis själv lite dålig på det, för gillar jag inte en bok så skriver jag det. Alla kan ju inte gilla allt.
Och jag vill nog gärna veta om de böcker du inte gillar också. Man får faktiskt vara gnällig ibland :)
Skriv på bara, du är självklart inte gnällig. Hoppas du får ett bra avslut på läsåret!
SvaraRaderaTack för hälsningar, ett gott nytt läsår önskas er alla!
SvaraRaderaJag tycker inte alls att du är gnällig bara ärlig och det är ju det som är det viktiga. Ärlig kritik är ju den bästa kritiken annars vore det ju helt ointressant. Så skriv på du bara :)
SvaraRaderaJag håller med ovanstående, kul med lite blandning och inte låter man gnällig för att man inte gillar ett par böcker.
SvaraRaderaAnnars har jag ett trick, när jag läst många böcker (bra eller dåliga) och inte vill skapa recensionsöversvämning på bloggen brukar jag bunta ihop ett par böcker till en recension. Kanske funkar om du vill ändra?
Annars, skriv på som du gör bara och gott nytt läsår :)
Tack Eli, det var en bra idé att bunta ihop några böcker som jag inte gillade och skriva ett samlingsinlägg, ofta är det faktiskt likanande orsaker till att jag inte gillar: övertydligt, torftigt språk, stolpiga dialoger och förutsägbart...
SvaraRaderasåklart ska du skriva även om det du inte gillar. och tala om varför du inte gillar det. jag kan ibland känna att jag tar tag i en bok vid fel tillfälle. och då blir det fel. men då är det kanske mindre det att boken är dålig. och hur kul vore det om man gillade allt? man kan bli väldigt nyfiken på en bok som någon annan skriver negativt om också. så fortsätt du! och gott nytt bokår!
SvaraRadera