tisdag 5 juni 2012

finns där fler än Barakat?

Syrien är aktuellt i media och jag letar bland mina läslistor för att se vad jag läst från landet. Det slutar med en enda författare: Salim Barakat som är kurd uppvuxen nära gränsen mellan Syrien och Turkiet. Hans barndomsskildring Järngräshoppan är alltså det enda jag läst, finns där fler intressanta författare? Upplys mig! Bjuder en repris av in text:

Våld och förtryck, sadism och pennalism fyller Salim Barakats roman JärngräshoppanEn, i långa stycken, ofantligt otäck bok som jag hade fysiskt svårt att läsa ut. På baksidan av omslaget står det "En subtil roman full av poesi" Tahar Ben Jelloun och jag undrar vilken bok han har läst? Poetiskt språk kan jag till viss del hålla med om men subtil?

Salim Barakat beskriver i sin självbiografiska text en kurdisk barndom i Syrien där känslan av rädsla alltid fanns närvarande och han skriver: "Vi var barn utan barndom" . Våldet leder till destruktivitet, djur och senare i tonåren kvinnorna, ses som varelser som endast finns där för att fånga, tortera och lägra. Inga trygga bundsförvanter finns.

Mitt i allt detta finns kontrasten, myter och sagor och ett poetiskt språk som när författaren beskriver den kalla vintern och det bitande snöfallet:

"Vi visste hur vi skulle försvara oss mot sommarbina, när middagshettan satte in och de blev som tokiga av ilska. Men hur skulle vi göra med snöbina och dess dolda gadd, som trängde rakt genom täcket ända in i märgen."..."Åh rymdens öppna bikupa! Åh vilka drottningar och arbetare! Åh vilka vingar av snö!"

Järngräshoppan hör till Lyrans resa jorden runt och jag ser fram emot att läsa vad mina medresenärer tänkt och tyckt. Jag själv är glad att jag läst den men jag vill inte läsa igen. Det var alldeles för brutalt och rått för mig.


- repris från mars 2011 - 

4 kommentarer:

 1. bra du också uppmärksammar Syrien! Har en kollega därifrån som var helt lyrisk när Nawal El Saadawi var i Gävle. Hon kommer ju inte från Syrien men är en stor betydande person för kvinnorna där. Har försökt läsa Barakat utan att riktigt ro i land med det, men har annars inga egna förslag. Tyvärr. Macondo har några få på sin lista http://www.macondo.nu/lista/land/Syrien

  SvaraRadera
  Svar
  1. el Saadawi är ju en återkommande gäst här på bloggen, hon är så spännande, särskilt att lyssna till.

   Radera
 2. Förutom namnen på Macondo-listan finns Faraj Bayrakdar, dels en diktsamling och dels en bok han skrev om sin tid i Assad-regimens fängelse, "Språkets och tystnadens otaliga svek". Annars är det ju till stor del poesi som finns på svenska: Adonis, Qabbani, Muhammad al-Maghut. Rafik Schamis "Kärlekens mörka sida" kanske kan vara något, om man inte skyr tegelstenar.

  Sen behöver du inte vara rädd för Barakat. Hans andra böcker är inte alls lika våldsamma och otäcka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bayrakdar ska jag se om jag kan hitta. Tack också snälla för dina förslag på poeter. Jag är läser sällan poesi men det låter spännande.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!