onsdag 6 juni 2012

när havet blåser ljumma vindar

Idag denna nationaldag får vi hoppas på ljumma vindar och ett strålande solsken för alla firare. Särskilt då kanske på Klädesholmen där de firar Sillens dag. Mängder av programpunkter och så förstås signering av öns senaste författare. Mikaela Holm är en ung barnmorska som skrivit en relationsroman som utspelar sig på den lilla karga ön utanför sydvästra Tjörn.

Sara har tröttnat på sitt liv Göteborg, hon säger upp sig från arbetet och flyttar tillbaka till sin barndoms ö, sambon Jakob är inte lika pigg på förändringen och dessutom finns där en exflickvän som spökar i kulisserna. Livet på ön är något helt annat än det i sta'n och Saras dröm är att göra ett matlagningsprogram med god och närproducerad mat från västkusten. Det är inte alltid enkelt att följa sina drömmar, det kräver mod och envishet och inte handlar det heller bara om vad en människa drömmer. Alla ingår i ett kollektiv och det gäller att odla sina drömmar samtidigt som man finns i ett sammanhang - inte helt lätt.

Mikaela Holm har skrivit en lättläst relationsroman om ett par runt trettio som håller på att fundera ut vad som är viktigt i livet? Kärlek, vänskap, arbete, familj och att följa sin dröm diskuteras och hon har förlagt berättelsen till en miljö som hon känner väl. Det märks t ex när hon beskriver Saras vandringar över ön,  handgreppen i matlagningen och resor till Centralen (hallå köerna...)  att hon skriver utifrån sin värld och det är romanens styrka. Svagheten är den fälla som många skribenter lätt kan hamna i, den att man känner att man måste berätta och förklara allt. Berättelsen blir pratig och spänner över för mycket, det blir korta små bilder och många människor som sveper förbi. Jag möter Sara i berättelsen men hade gärna lärt känna några av de andra ordentligt, kopplingen matlagning och farmor, hur livet på ön förändrats genom farmors ögon, uppväxten med religionen, Elin vem är hon egentligen?, Jakobs bakgrund, barndomsvännen, lillasystern. Här finns många uppslag till fördjupade karaktärer. Som det är nu så är det här en roman som passerar mig ganska obemärkt förbi, synd för där finns många människor att möta och spännande historier att berätta.

Jag har via sociala medier förstått att Mikaela skriver vidare och jag ser fram emot att följa hennes utveckling och läsa hennes nästa bok, vill man följa Mikaelas arbete mot en ny roman så har hon en blogg och finns på Facebook. Kika gärna in där eller passa på att göra en utflykt idag och uppleva ö-liv på plats - Sillens dag på Klädesholmen.

3 kommentarer:

 1. Tack för din recension om min debutroman! Jag håller med dig i det du skriver och tackar för konstruktiv kritik! Du ger mig tankar inför uppföljaren, för som du förstår när du läst den, det finns många möjligheter till uppföljning av de här människorna.
  Dock ska jag skriva färdigt en helt annan bok först, har inte kommit långt, men den ligger mig varmt om hjärtat och jag hoppas du kommer gilla den då i alla fall jag anser att den skrivs på ett helt annat sätt än När havet blåser ljumma vindar, mindre pratigt, kanske även mindre lättläst.

  Är det okej om jag länkar till din recension?

  Hoppas du hade en fin nationaldag! Vi hade det jättebra på Sillens dag, men lite mer ljumma vindar hade varit att föredra ;)

  /Mikaela Holm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du läst mina tankar och tack för ditt svar. Det ska bli spännande att läsa mer om alla dina karaktärer. Du får gärna länka hit om du vill jag är ju ingen recensent utan bara en vanlig läsare... Jag ser fram emot att läsa din nästa bok. Ha en skön läs och skrivsommar!

   Radera
 2. Tack :)
  Då länkar jag hit, och en "vanlig" läsare är inte att förakta, ni vanliga läsare är ju i majoritet :)
  Önskar dig en fin sommar!

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!